Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Mantelzorg

Apps voor mantelzorgers

Er zijn steeds meer apps die de samenwerking en communicatie met mantelzorgers en familie gemakkelijker maken. Enkele voorbeelden: Fello, Inlife, ShareCare. Dit zijn digitale platforms waar verschillende betrokkenen berichten kunnen plaatsen en een gezamenlijke agenda kunnen bijhouden.

Fello

Als zorgprofessional draag je samen met de familie de verantwoordelijkheid voor het welzijn van een cliënt. In de dagelijkse praktijk is dit soms best ingewikkeld. Iedereen heeft de beste bedoelingen, maar wanneer bijvoorbeeld emoties de overhand nemen wordt afstemming steeds moeilijker. Met de app Fello stroomlijn je de communicatie. Maak eenvoudig afspraken met de familie. Je hebt op ieder gewenst moment inzicht, maar je hoeft niet de leiding te nemen. Zo kun je de familie de juiste ondersteuning bieden op het juiste moment en heb je altijd overzicht. Functies in Fello zijn: berichten uitwisselen, afspraken maken in de agenda, taken toevoegen en een datumprikker.

App Fello voor mantelzorg

Myinlife

De Myinlife-app verlicht de zorg die mantelzorgers geven aan mensen met dementie. Met de app betrekt de mantelzorger eenvoudig zijn vrienden en familie bij de zorg voor zijn of haar naaste. De mantelzorger nodigt mensen in de eigen omgeving uit om Myinlife te gebruiken en geeft aan waarbij hij hulp kan gebruiken. De mensen in de omgeving kunnen meteen aangeven waarmee en wanneer ze kunnen ondersteunen. De app heeft de volgende functies:

  • Via de agenda-functie hulp vragen, bijvoorbeeld vervoer naar een afspraak of gezelschap van de persoon met dementie.
  • Activiteiten en ervaringen uitwisselen via de agenda en de tijdlijn.
  • Persoonlijke berichten sturen naar de andere gebruikers.
  • Nuttige en handige informatie lezen over dementie en de zorg voor de persoon met dementie.

Myinlife is ontwikkeld door Maastricht University met steun van ZonMW/Memorabel. Myinlife is inmiddels een onderdeel van dementie.nl. Dementie.nl is de website van Alzheimer Nederland voor iedereen die zorgt voor een naaste met dementie. Het gebruik van de app is gratis. Kijk voor meer informatie op myinlife.nl

ShareCare

ShareCare FREE is een handige app om samen te mantelzorgen. Wat kun je met ShareCare?

  • Een groep aanmaken: nodig familie, vrienden, buren of vrijwilligers uit met wie je samen voor iemand wilt zorgen.
  • Veilig chatten: deel hulpvragen, de stand van zaken en wat de dokter zei. Houd de betrokkenen op de hoogte.
  • Agenda delen: stem bezoekjes af, noteer afspraken.

Is je groep groter of gaat het om intensieve mantelzorg? Dan is er een betaalde app ShareCare PREMIUM.

Overzicht digitale platforms (met kosten)

Naast deze gratis apps zijn er meer apps en platforms waarmee zorgverleners met familie of mantelzorgers kunnen communiceren, betaald of gratis. Een overzicht van meer dan 30 websites, community's en apps met een beknopte beschrijving van de mogelijkheden en kosten, vind je in het geactualiseerde overzicht 30 digitale platforms (pdf, april 2020).

Lees meer op Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]