Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Video's over mantelzorg

Samen zorgen met mantelzorgers

Samenwerking met mantelzorgers wordt voor professionals in de thuiszorg steeds belangrijker. Maar hoe zorg je eigenlijk samen met mantelzorgers? Het project ‘Zorgnetwerken van Kwetsbare Ouderen’ van de Vrije Universiteit deed hier onderzoek naar en heeft een aantal resultaten van hun onderzoek vertaald in de animatie ‘Samen zorgen met mantelzorgers’.

https://youtu.be/rJXgFAVud10

Op de website van de VU staat meer informatie over het programma Zorgnetwerken van kwetsbare ouderen. Onderzoeksresultaten zijn vertaald in rapportages en brochures met tips en adviezen voor mantelzorgers, professionals en managers van thuiszorgorganisaties.

Webinar over familieparticipatie

Yvonne de Jong, expert familieparticipatie van Vilans, vertelt in dit webinar (45 min.) enthousiast wat familieparticipatie betekent voor de zorgorganisatie en de mantelzorger. Dit filmpje is een opname van het webinar uit 2014. Live interactie is dus niet meer mogelijk!

https://youtu.be/pSDz3OA1r5c

Video: Zorgen doe je samen met mantelzorgers

De video 'Zorgen doe je samen met mantelzorgers' van Vilans geeft in 60 seconden informatie over het samenwerken met mantelzorgers. Bij de video horen werkopdrachten voor bijscholing. Voor meer informatie download deze handreiking bij de film ‘Mantelzorg bij kleinschalig wonen’.

https://vimeo.com/39467480

Video: Mantelzorg in kleinschalig wonen

Het Expertisecentrum Mantelzorg heeft een film gemaakt over mantelzorg in kleinschalig wonen. De film 'Mantelzorg bij kleinschalig wonen' laat zien hoe dit binnen één locatie vorm krijgt. Zowel verzorgenden als mantelzorgers en een expert komen aan het woord om aan te geven hoe zij met elkaar omgaan binnen het huis en wat zij daarvan vinden.

https://vimeo.com/49754513

Instructiefilmpjes voor mantelzorgers

De website Samenbeterthuis.nl biedt mantelzorgers antwoord op vele, praktische zorgvragen, vaak verduidelijkt met een filmpje. Bijvoorbeeld: Hoe til ik mijn moeder uit de stoel zonder mijn rug te belasten? Waar bestel ik een rolstoel en waar moet ik dan op letten? Hoe kan mijn instabiele vader veilig onder de douche? Bekijk als voorbeeld het filmpje (ca 1,5 minuut) over hoe je de stoep op en af kunt met een rollator:

https://youtu.be/1K8yGzHXhuc

Video: Mantelscan - netwerk in kaart brengen

De Mantelscan is een methode om het netwerk van mantelzorgers in kaart te brengen. Lees meer hierover bij mate van zelfredzaamheid bepalen.

https://youtu.be/7JbD9-9e7uw

Meer informatie

Klik naar het thema

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.