Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Informele zorg

Vrijwilligersbeleid

Mensen blijven tegenwoordig langer thuis wonen, hierdoor zijn zorgorganisaties steeds vaker afhankelijk van vrijwilligers. Ook worden de hulpvragen die vrijwilligers op zich nemen steeds complexer. Hoe ga je daar als organisatie mee om? Een vrijwilligersbeleid schept duidelijkheid, voor de organisatie en de vrijwilligers.
Werken met vrijwilligers betekent aandacht hebben voor mensen die zich onbetaald inzetten voor een organisatie en haar cliënten. Daar horen een welkom gevoel, een prettige werksfeer, goede begeleiding en een passende werkplek bij. Goede en heldere afspraken op papier helpt hierbij.

Wat staat er in een vrijwilligersbeleid?

Kort gezegd bestaat een vrijwilligersbeleid uit vier onderdelen: waar richt het beleid zich op, hoe is de organisatie ingericht, hoe vind en bind je vrijwilligers en hoe verloopt het beleidsproces. 
Per onderdeel wordt er antwoord gegeven op onderstaande vragen. 

Richten

  • Wie zijn de vrijwilligers in de organisatie, wat doen ze en waarom?
  • Wat betekenen vrijwilligers voor de organisatie en omgekeerd?

Inrichten

  • Hoe ziet de organisatie en de coördinatie eruit?
  • Wat zijn de voorwaarden, zodat vrijwilligers hun werk goed en verantwoord kunnen doen?

Verrichten

  • Hoe vindt en bindt de zorgorganisatie vrijwilligers? 

Beleidsproces

  • Hoe wordt het beleid vastgesteld, geëvalueerd en eventueel bijgesteld?
Er zijn ook steeds meer organisaties die gaan werken met een integrale visie op Informele zorg. Dus geen apart beleid voor vrijwilligers, maar een beleid of visie waar aandacht is voor de samenwerking met mantelzorgers, familieleden en vrijwilligers.  

Toolkit Zorg Beter met Vrijwilligers

Om het vrijwilligerswerk in je zorgorganisatie nog beter te organiseren, hebben Movisie en Vilans de toolkit Zorg Beter met Vrijwilligers ontwikkeld.  Hierin vind je naast achtergrondinformatie ook ideeën, leestips en handige links en downloads naar bruikbare instrumenten zoals scans en handreikingen. Het helpt de organisatie een eigen visie te ontwikkelen en deze te vertalen in een passend beleid voor de organisatie. 

Download de toolkit Zorg Beter met Vrijwilligers (pdf) 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.