Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Continentie

IncontinentieSpiegel

De IncontinentieSpiegel is een checklist om na te gaan of de organisatie voldoende aandacht besteedt aan incontinentie, toiletgang en continentie. Het is een instrument om de sterke en zwakke kanten van het incontinentiebeleid systematisch in kaart te brengen en de organisatie  op die manier een ‘spiegel’ voor te houden.

De IncontinentieSpiegel is ontwikkeld door LOCOmotion. Het is bedoeld voor functionarissen, die zich op beleidsniveau bezighouden met incontinentiebeleid in een zorgorganisatie: een stafmedewerker, teamleider, hoofd zorg of  incontinentieverpleegkundige.

U markeert in de lijst de verbeterpunten en maakt daarin zelf keuzes om deze, nu of later, in een plan van aanpak te verwerken. De eerste stap naar het opstellen van een systematisch plan van aanpak is daarmee gezet. Na verloop van tijd kunt u de IncontinentieSpiegel weer langslopen en zo zien op welke punten er verbetering is geboekt en welke onderdelen aandacht vereisen. Download de IncontinentieSpiegel op de website van Gezond & Zeker.

IncontinentieSpiegel samen met de Incometer gebruiken

U kunt de IncontinentieSpiegel zelfstandig gebruiken, maar ook inzetten in combinatie met de : met dit instrument kunt u op cliëntniveau in beeld brengen hoe het incontinentiebeleid in de praktijk werkt. Zo ontstaat er meer overzicht in het incontinentiebeleid en krijgt u informatie over onderdelen die wellicht nog niet optimaal geregeld zijn.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.