Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Hygiëne

Hoe staat hygiëne in jouw organisatie ervoor?

Wil jij weten hoe hygiënisch het echt is in jouw organisatie? Download dan onderstaande tools en ga met je collega's aan de slag met hygiëne en hygiënisch werken.

Persoonlijke hygiëne in beeld

Met dit hulpmiddel krijg je inzicht in de persoonlijke hygiëne op jouw afdeling. Na een korte check, ga je in gesprek met elkaar over hoe het met de persoonlijke hygiëne op jouw afdeling gaat.

7 manieren om je collega's hygiënisch bewuster te maken

Door goed hygiënisch te werken verspreiden (resistente) bacteriën zich zo min mogelijk. Het is dus belangrijk om er met z’n allen goed aan te werken. Op deze 7 manieren maak je je collega’s bewuster van hygiënisch werken.

1. Bekijk de video ‘Verspreiding van bacteriën in het verpleeghuis’

Weet jij hoe snel bacteriën zich door het verpleeghuis verspreiden? In deze verspreidingsvideo zie je hoe het! Bekijk ‘m en bespreek het samen met je team.

https://www.youtube.com/watch?v=t-X-7GFANJM

2. Neem foto’s van voorwerpen met een blacklight

Weet jij hoeveel bacteriën er op je smartphone zitten? Dat zie je als je er een foto van maakt met een blacklight. Maak foto’s en bespreek ze met je team. Waar denk jij dat de meeste bacteriën zitten?

3. Bekijk de infographic antibioticaresistentie in verpleeghuizen

Wat weet jij over antibioticaresistentie? In deze handige infographic zie je alles over de risico’s van antibioticaresistentie. Wat kun jij samen met je team doen om resistente bacteriën terug te dringen in het verpleeghuis?

4. Bekijk de video van Daphne Deckers die vertelt over haar resistente bacterie

In 2013 raakte presentatrice Daphne Deckers besmet met een multiresistente bacterie. In deze video vertelt ze over de gevaren van antibioticagebruik. Stel jezelf eens de vraag: Is een antibioticakuur echt nodig bij deze bewoner of zijn er andere oplossingen?

https://www.youtube.com/watch?v=DFpMMZ9DE9Y

5. Hang de poster ‘Klaar voor je werkdag’ op

Hoe zit het met jouw persoonlijke hygiëne op de afdeling? Bekijk deze poster en ga met elkaar in gesprek.

6. Controleer de afdeling met een blauwe lamp/doos

Zijn jouw handen écht schoon na het wassen of gebruik van handalcohol? Controleer jouw afdeling eens met een blauwe lamp. Laat iedereen zijn handen insmeren met speciale UV lotion of concentraat. Op het blote oog is UV licht onzichtbaar, maar UV-lampen zien dit wel. Alléén door je handen grondig te wassen verwijder je de UV deeltjes van je handen.

7. Organiseer een hygiënemarkt

Een hygiënemarkt is een laagdrempelige manier om bewoners, collega’s en familieleden te informeren over het nut en noodzaak van hygiënisch werken. Bekijk deze tips voor een succesvolle hygiënemarkt.

Werkomgeving in beeld

Dit hulpmiddel helpt je om samen met je team inzicht te krijgen in de hygiëne op een andere afdeling. Je maakt foto’s van de dingen die je opvallen en op een invulvel geef je complimenten of aandachtspunten. Deze vragen en complimenten worden vervolgens met elkaar besproken om tot oplossingen te komen.

Foto's maken met app Floor

Met deze app maak je foto’s van situaties die een compliment of juist extra aandacht verdienen als het om hygiënisch werken gaat. Per situatie geef je aan wat er aan de hand is. In jouw teamoverleg heb je de gemelde situaties snel en makkelijk op een rijtje om te bespreken. Ook handig: een probleem situatie kun je toekennen aan een persoon die het gaat oplossen of verbeteren.

Geeltjesmeting

Met dit hulpmiddel krijg je inzicht over hoe het met het hygiënisch werken op jouw afdeling gaat. Wat gaat goed en wat kan er beter?

Wat is echt belangrijk?

Met dit hulpmiddel bepaal je de volgorde van belangrijkheid van onderwerpen die jij en je teamleden eerder hebben aangegeven over hygiënisch werken. Turf ze op een groot vel papier, waardoor er een top 3 ontstaat.

Hippe hygiëne onderwerpen

Met dit hulpmiddel krijg je inzicht in de verbeterpunten die medewerkers zelf tegenkomen bij hygiënisch werken. Je ontdekt gedeelde verbeterpunten en waar je qua visie in verschilt. Deze instrumenten zijn ontwikkeld en gebruikt tijdens het programma ‘Aanpak antibioticaresistentie in verpleeghuizen’. Het programma liep van 2016 tot 2019 en werd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uitgevoerd door ActiZ, RIVM, Verenso, VHIG, V&VN en Vilans. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.