Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Verbeteren doe je zo

Materialen

Hieronder vind je materialen die je kunt gebruiken bij het verbeteren van je werk:

Verkorte Checklist Veilige Zorg

verkorte checklist risicosignalering ouderen

In Nederland zijn er tientallen risicosignaleringslijsten in de omloop, bijvoorbeeld voor depressie, valrisico's of incontinentie. Met de 'Verkorte Checklist Veilige Zorg' van Zorg voor Beter kun je eenvoudig gezondheidsrisico's signaleren. Verschillende lijsten zijn hierin samengevoegd en geoptimaliseerd volgens de laatste richtlijnen. Tevens stimuleert deze checklist het ondernemen van vervolgacties. 

Download: Verkorte Checklist Veilige Zorg (pdf)

Let op: sla de pdf eerst op voordat je cliëntgegevens invult!

Terug naar boven

App Risicoscan van Zorg voor Beter

Zorg voor Beter heeft de App Risicoscan voor smartphone en tablet ontwikkeld. Met deze app, gebaseerd om de Verkorte Checklist Veilige Zorg, kun je snel en eenvoudig risico's signaleren. De app is zowel voor thuiszorgmedewerkers als voor zorgmedewerkers is verpleeg- en verzorgingshuizen. Met deze app kun je snel en eenvoudig risico's signaleren, en de resultaten als pdf, evt. geprint, toevoegen aan het dossier van de cliënt. Sinds juni 2017 is een nieuwe versie (2.0) beschikbaar. , voor Android, iOS en Windows.

Terug naar boven

Vijf stappen methode

Met hulp van de Vijf stappen methode wissel je inzichten en kennis uit over een bepaald onderwerp of probleem. Het doel is om degene die het onderwerp inbrengt tips en adviezen te geven over een mogelijke aanpak of oplossing. De Vijf stappen methode wordt beschreven als werkvorm 5.10 (blz 31) in de Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging (pdf)

Terug naar boven

Vangnet

Met de methode Vangnet kun je in korte tijd thema’s of vragen inventariseren voor een intercollegiaal
overleg. Iedereen komt aan bod en zo ontstaat een breed draagvlak voor de keuze van de onderwerpen. De methode Vangnet wordt beschreven als werkvorm 5.7 (blz. 27) in de Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging (pdf)

Terug naar boven

Geven en ontvangen van feedback

Het geven en ontvangen van feedback is een belangrijk onderdeel om er achter te komen hoe je je werk doet en wat er verbeterd kan worden. In de Handleiding voor intercollegiaal overleg in de verzorging (pdf) zijn tips te vinden over het geven en ontvangen van feedback.

Terug naar boven

Communicatiewerkblad

Vilans ontwikkelde een Communicatiewerkblad: vragen stellen en doorvragen (pdf)

Terug naar boven

Lesmodule presentiebenadering

De presentiebenadering vraagt om aandacht voor de kwetsbare mensen met wie je als verzorgende of verpleegkundige te maken hebt. De lesmodule Presentiebenadering gaat over vaardigheden en houdingen die noodzakelijk zijn in de ouderenzorg, maar die we soms kwijt dreigen te raken. Rust en aandacht, je inleven in de ander, van de regels af durven wijken als dat beter is voor de cliënt.

Het modulemateriaal bevat een werkboek (pdf), een docenthandleiding (pdf) en PowerPoint-presentatie (pdf) en moet in zijn geheel gebruikt worden. Men kan niet met het werkboekaan de slag zonder de PowerPointpresentatie en docentenhandleiding.

Terug naar boven

Werken met video-opname

Werken met video kan een belanrijke toegevoegde waarde hebben in de (thuis)begeleiding van clienten. Het is een effectief feedbackinstrument voor zowel zorgverleners als mantelzorgers.  Videobeelden ondersteunen het reflecteren op eigen handelen. Zorgverleners, psychologen en leidinggevenden kunnen ook een opleiding “video interactie coach” volgen. Lees ook de artikelen Door video meer inzicht in communicatie en zorg en Leren omgaan met probleemervaren gedrag dankzij videofeedback op de website innovatiekringdementie.nl.

Terug naar boven

Praktisch boek voor de wijk

‘Protocollaire ouderenzorg’ helpt huisartsenpraktijken en wijkverpleegkundigen bij het verbeteren van zorg voor de oudere cliënt. Het is een praktische boek met voorbeelden, plannen en schema’s. Veelvoorkomende problemen zijn uitgewerkt in verschillende casussen met goede voorbeelden van zorgplannen, handige schema’s voor diagnostiek en interventies en praktische opties bij behandeling en verwijzing. Het boek is de opvolger van de NHG-PraktijkWijzer Ouderenzorg.

Terug naar boven

E-learning: Hoe krijg ik mijn collega’s zover?

Soms wordt op een afdeling iets gedaan ‘omdat het altijd zo gedaan wordt’. Deze gratis e-learning gaat over hoe je met je team verbeteringen in de manier van werken kunt doorvoeren. De e-learning is heel praktisch. De e-learning bestaat uit 17 vragen waar je ongeveer 30 minuten mee bezig bent. Je leert van de antwoorden die meteen verschijnen na het beantwoorden van een vraag.

Aan de orde komt:

  • Waarom is het belangrijk om als zorgverlener altijd kritisch blijft kijken naar de manier waarop je je werk doet?
  • Wat is de reden dat je collega’s jouw ideeën niet direct overnemen?
  • Hoe kun je je collega’s beter feedback geven?
  • Je leert een makkelijke manier om met je team te werken aan verbeteringen: de Voilà! Methode.
Doe de gratis e-learning Hoe krijg ik mijn collega’s zover? (30 min.)

Voilà! Methode

De Voila-methode is dat je medewerkers stimuleert om zelf na te denken over dingen die beter kunnen. Je start met een brainstorm met een aantal medewerkers. Op een flapover schrijf je mogelijke verbeterpunten (wat kan er verbeteren in de werkwijze?). Daarna vraag je wie hier een oplossing voor heeft?

Belangrijk is dat medewerkers zelf mogelijke oplossingen aandragen. Je noteert de afspraken en koppelt de oplossing aan een persoon, zodat er ook echt iets mee gebeurt. In een filmpje in de e-learning wordt deze methode heel mooi uitgelegd.

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.