Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Verbeteren doe je zo

Wat is verbeteren?

In je werk heb je steeds te maken met veranderingen. Veranderingen in de zorgvragen van cliënten en veranderingen in hoe je de zorg moet uitvoeren. Als zorgverlener wil je graag je werk goed doen. Of dat zo is weet je door jezelf af te vragen: ‘Doe ik het wel goed zo?’. En aan de cliënt: ‘Bent u tevreden over hoe u verzorgd wordt?’

Wat kun je doen om te zorgen dat je steeds beter wordt in je werk? Hoe kun je je collega’s hierbij gebruiken? En hoe controleer je of je werk inderdaad is verbeterd? Dit zijn onderwerpen die onder ‘praktijk’ bij dit thema ‘Verbeteren doe je zo’ aan bod komen. Veranderen en beter worden in je werk is een proces dat nooit stopt. Je zult tijdens je loopbaan steeds dingen verbeteren en jezelf ontwikkelen in je vak. Verbeteren is nodig zodat je prettiger of veiliger kunt werken en om te zorgen dat de cliënt de zorg krijgt die hij of zij prettig vindt.

Beroepscode

Het veranderen en beter worden doe je altijd binnen de regels en principes van je beroepscode. In de beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden (V&V) staan de normen en waarden van de beroepsgroep van verpleegkundigen en verzorgenden. Dit biedt een samenhangend geheel van principes en regels over de uitoefening van het beroep als verpleegkundige of verzorgende. Download en lees de Beroepscode van Verpleegkundigen en Verzorgenden (pdf, januari 2015) op de website van de beroepsvereniging van zorgprofessionals V&VN.

Ken je kwaliteiten

Bij verbeterprocessen is het ook van belang dat je je bewust bent van je eigen mogelijkheden en beperkingen. Wat zijn jouw talenten, waar ben je goed in? Maar ook: waar ben je minder goed in, wat lukt je niet zo goed en wat vind je lastig?

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.