Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Vernieuwend zorgen

Meer technologie en eHealth

Zorgtechnologie en eHealth rukken op. Zorgmedewerkers verwachten veel van de nieuwe technologie. Maar welke impact dat precies zal hebben op hun werk is de meesten nog niet duidelijk.

De infrastructuur voor bijvoorbeeld het werken met iPads ontbreekt vaak nog. Daarnaast is er een zekere huiver. Veel mensen die in de zorg werken kunnen niet zo goed overweg met de computer. Ook vragen ze zich af hoe meer persoonsgerichte zorg samen gaat met werken via beeldscherm.

'eHealth, iPads enzo, dat doen we allemaal al; alleen domotica, daar zijn we nog minder ver in: zo’n kastje waarmee de cliënt zelf de gordijnen dicht kan doen, dat willen we wel. Domotica kan vooral voor de cliënt helpen, om diens zelfstandigheid te vergroten, dat hij zelf keuzes kan maken.'

Gebruik van technologie door zorgmedewerkers

Dit filmpje (8 min.) laat zien hoe technologie uit het dagelijkse gebruik ook prima toepasbaar is in de zorg; denk bijvoorbeeld aan de smartphone. Maar ook aan software gekoppelde sensoren, die in de kamer van de bewoner kunnen worden geïnstalleerd, waardoor je op afstand je cliënt in de gaten kan houden:

https://vimeo.com/125137695

Verbeteropgaven en vragen

Hoofd

Meer weten over welke technologie er op de markt is en wat die kan bijdragen aan de zorg. Instructie is nodig en de randvoorwaarden (wifi bijvoorbeeld) moeten in orde zijn.

Hart

Vertrouwen in eigen kunnen. Kan ik er wel mee over weg? Er zijn twijfels of het bijdraagt aan de zorg. Technologie inzetten wordt door sommigen ervaren als onpersoonlijk.

Handen

Leren gebruiken, vaardig worden, uitproberen, fouten maken, ermee aan de slag!

Voor uitleg over hoofd – hart – handen

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.