Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Vernieuwend zorgen

Robots in de praktijk

Wil jij zelf met robots aan de slag? Gebruik de ervaringen en materialen van de werkplaats Robotica. Ontdek waar kansen liggen voor de inzet van robots, teken je ideale robot, maak een plan voor zinvol uitproberen of lees 20 veelgestelde vragen.

Goed om te weten

In de zomer van 2022 lanceren we op deze website het nieuwe thema Digitale zorg. Ook de informatie over belevingsgerichte technologieën, zoals de zorgrobots, zal dan volledig geüpdatet zijn.


Maak kennis met 9 zorgrobots

In de werkplaats 'Zinvolle Robotica' van Zorg voor Beter probeerden zorgverleners tien robots uit. Maak kennis met Pepper, Zora, Tessa en 7 andere robots. Lees wat hun ervaringen zijn, waarvoor je de robots kunt inzetten, praktische informatie en bekijk de video’s.

Naar het overzicht met 9 zorgrobots  

Zelf aan de slag

Wil je zelf aan de slag met robotica in de zorg? Bedenk dat de robot op zich niet het doel is, maar een antwoord op een vraag uit de praktijk. Deze vragen kun je duidelijk krijgen door de situatie in kaart te brengen met behulp van een Customer Journey (pdf). Vul in hoe een dag in het leven van de cliënt eruit ziet en kijk naar kansen voor het inzetten van robots. Interessant is om je ideale robot (pdf) te tekenen. Probeer de robot altijd eerst op kleine schaal uit. Gebruik voor een plan van aanpak dit werkblad robotica (pdf).

Hulpmiddelenwijzer: dagstructuurrobot

Dagstructuurrobots helpen bij persoonlijke dagplanning en zijn ideaal voor mensen met een cognitieve beperking. Ze geven een herinnering (seintje) als er iets moet gebeuren. Denk aan een dokterafspraak, bezoek van een familielid of thuiszorgmedewerker, boodschappen doen, douchen en eten of drinken. Op de Vilans Hulpmiddelenwijzer vind je een overzicht van de verschillende dagstructuurrobots die in Nederland te verkrijgen zijn, de merknamen, fabrikanten en prijzen en ook informatie over vergoedingen.

20 veelgestelde vragen

Binnen de werkplaats Robotica van Zorg voor Beter hebben zorgorganisaties ervaringen opgedaan met de inzet van zorgrobots. Aan de hand van de geleerde lessen, bestaand onderzoek en een gesprek met zorgrobotica-expert Marcel Heerink, heeft Zorg voor Beter 20 prangende vragen op een rij gezet. Bijvoorbeeld:
  • Hoe kies je een robot?
  • Waar moet je als organisatie rekening mee houden?
  • Is het gebruik van zorgrobots überhaupt mogelijk?

Het overzicht helpt je om na te denken over de inzet van zorgrobotica in je eigen organisatie. De vragen zijn onderverdeeld in 8 thema’s: verkenning, samenwerking, wet- en regelgeving, aansprakelijkheid, privacy, financiering, cliënt centraal en uitproberen en opschalen.

Download 20 veelgestelde vragen over de inzet van zorgrobotica (pdf)

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]