Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Vernieuwend zorgen

Domotica voor thuis: zorg op afstand

Domotica is het toepassen van elektronica in huis om het leven in huis 'makkelijker' te maken zodat ouderen of mensen met een handicap langer zelfredzaam kunnen blijven. Het gaat om hulpmiddelen met sensoren en computertechnologie, soms gecombineerd met communicatie met hulpverleners die zich ook buitenshuis bevinden. 

Een veelgebruikte term is ook 'zorg op afstand': het op afstand verlenen van zorg door gebruik te maken van informatie- en communicatietechnologie (ICT). De cliënt en de zorgverlener bevinden zich hierbij niet in dezelfde ruimte.

Een andere vorm van domotica is die voor de intramurale zorg, zoals verpleeghuizen. Hier ligt het accent meer op de ondersteuning van het 24-uurs toezicht, met name in de nacht. Lees meer hierover bij Toezichthoudende domotica voor verpleeghuizen.

Vormen van zorg op afstand zijn:

  1. Videocommunicatie of beeldschermzorg: via een beeldscherm is er communicatie tussen cliënt en zorgverlener.
  2. Leefstijlmonitoring met slimme sensortechnologie. Een netwerk van sensoren in de woning, gekoppeld aan een computerprogramma, monitort het gedrag van een cliënt. De technologie wordt tot nu toe vooral gebruikt om veranderingen ten op zichte van het normale leefpatroon of gedrag van de cliënt waar te nemen. Deze 'onzichtbare' en slimme technologie richt zich met name op ouderen en mensen met een verstandelijke beperking. Deze toepassingen zijn met name goed geschikt voor mensen met  dementie (midden- en gevorderd stadium). Uit onderzoeken is gebleken dat zorgmedewerkers en mantelzorgers leefstijlmonitoring een prettige ondersteuning vinden. Zo gaf het veel mantelzorgers een geruster gevoel en leidde het soms ook tot meer betrokkenheid.
  3. Een slimme medicijn dispenser waarbij op het juiste tijdstip de medicatie wordt aangereikt in een Baxter-zakje. De cliënt moet door middel van een druk op een knop op het apparaat bevestigen, dat hij het zakje met medicatie uit het bakje van de medicijndispenser haalt. Hiermee kan op afstand gecheckt worden of de medicatie inderdaad uit het bakje is gehaald. Lees meer over de Medido medicijn dispenser bij het thema Medicatieveiligheid.

Weloverwogen keuze

Het op een juiste manier inzetten van zorg op afstand vraagt goede voorbereiding en onderzoek. De ervaring leert dat de keuzes niet altijd goed overwogen gemaakt zijn, waardoor hooggespannen verwachtingen wel eens in teleurstellingen eindigen. Om tot een weloverwogen keuze te komen bestaan verschillende mogelijkheden:

Keuzewijzer technologie voor thuiswonende mensen met dementie

Deze infographic geeft overzichtelijk weer welke technologieën je in kunt zetten om thuiswonende mensen met dementie te ondersteunen. Je ziet eenvoudig welke technologie voor wie in welke fase geschikt is. Ook laat de infographic zien voor wie de technologie van belang is: de persoon met dementie zelf, de mantelzorger of de professionele zorgverlener.

Download de infographic (pdf)

Hulpmiddelenwijzer: slimme sleuteloplossingen

Dankzij sleuteloplossingen kunnen zorgverleners en mantelzorgers, die daarvoor toestemming hebben gekregen, iemands woning binnenkomen wanneer dat nodig is. Bijvoorbeeld in een noodsituatie. Op de Vilans Hulpmiddelenwijzer vind je een overzicht van verschillende slimme sleuteloplossingen die in Nederland te verkrijgen zijn, de merknamen, fabrikanten en prijzen en ook informatie over vergoedingen.

Webdossier en publicatie Leefstijlmonitoring

Leefstijlmonitoring neemt een centrale plek in in de technologie voor thuiswonende mensen met dementie. Er is een apart webdossier over leefstijlmonitoring, met informatie over financiering, op de website Domoticawonenzorg.nl.

Onderzoeken naar het gebruik in de praktijk, en de verschillende systemen, is gebundeld in de Whitepaper Leefstijlmonitoring (pdf, 2017) en de samenvatting (pdf) van deze whitepaper.

Kenniscirkel domotica

De Kenniscirkel Domotica biedt managers de mogelijkheid om zich verder te oriënteren op de mogelijkheden van domotica of zorg op afstand. Zorgorganisaties kunnen zich abonneren op de kenniscirkel en hebben daarmee onder andere toegang tot het besloten deel van de kenniscirkel met een schat aan actuele en onafhankelijke informatie: de voor- en nadelen van verschillende  domotica- en zorgopafstand-systemen, voorbeeldprojecten en tips voor financiering. Medewerkers van deelnemende zorgorganisaties worden via nieuwsbrieven op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen en kunnen gratis en bij voorrang deelnemen aan bijeenkomsten van de Kenniscirkel Domotica. Het abonnement biedt tot slot ondersteuning op maat in het proces van voorbereiding, besluitvorming en implementatie. Lees meer op de website van de Kenniscirkel Domotica.

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Johan 2/2/2022

De website domoticawonenzorg.nl lijkt niet meer benaderbaar.