Casus 1: Masturberen in de huiskamer
In het benaderingsplan staat dat meneer Jansen naar zijn kamer moet worden gebracht. Maar dat is omslachtig. Wat nu?
Casus 2: Altijd een erectie
Meneer Van Vliet heeft altijd een erectie als hij van het toilet komt. Hoe een gesprekje van 5 minuten een wereld van verschil kan maken?
Casus 3: Ongeremd of behoefte aan aandacht?
Als zorgmedewerkers de rug van Meneer De Boer wassen, roept hij: ‘ga door, ga door’. Maar wat bedoelt hij daar eigenlijk mee?
Casus 4: Normen en waarden
Wat is wijsheid als iemand met dementie steeds meer tekenen geeft dat hij seksueel actief wil zijn.Zijn kinderen willen daar niks van weten.
Casus 5: Onbevredigde behoeftes
Op een dag treffen zorgmedewerkers meneer De Jong bij zijn diep-demente buurvrouw aan in bed.
Casus 6: Dementie of frustratie?
Een beschaafde man van 81 maakt steeds vaker seksueel getinte opmerkingen. Zo kennen we hem niet, denken de zorgmedewerkers.
Casus 7: Samen slapen
Meneer en mevrouw Van Veen hebben beide dementie en wonen op een verblijfsafdeling. De kinderen moeten eraan wennen dat hun ouders nog seks hebben.
Casus 8: Blijft die deur dicht?
Het echtpaar De Jong ervaart weinig privacy in de instelling waar mevrouw is opgenomen. Na een gesprek komt er een niet-storen-bordje.
Casus 9: Verliefdheid in het verpleeghuis
Nell en Leen hadden een belangrijke les voor de verpleging. Ook hier bloeien dingen op.
Casus 10: Meneer Kniezeer
‘Ik mag het eigenlijk niet zeggen, maar ik vind hem vies’. Lees deze casus waar grensoverschrijdend gedrag een belangrijke rol speelt.
Casus 11: Seks in de verpleeghuisgang
Mevrouw Pekaar en meneer Tip zijn dol op elkaar, maar seks in de verpleeghuisgang gaat te ver. Hoe een frisse relatie in goede banen te leiden. Mét benaderingsplan.
Publicatie Intimiteit en seksualiteit
De meeste van deze casussen komen uit de publicatie
Intimiteit en seksualiteit in het verpleeghuis (2018). Ze laten zien welke situaties professionals tegenkomen in de praktijk. De casussen zijn ingebracht door diverse zorgorganisaties die deelnamen aan het vernieuwingstraject Waardigheid en trots in de periode 2015-2018. De casussen zijn goed bruikbaar als deskundigheidsbevordering en bij intervisie. De laatste drie komen uit de praktijk van ouderenpsycholoog Sarah Blom. Op Waardigheid en trots zijn haar
blogs te vinden.
Korte casussen
Drie van deze cassussen staan op een gemakkelijk uitprintbaar bestand (pdf)
Dilemma: Intiem met een ander
Blog: Mijn partner (met dementie) is intiem met een ander op Alzheimer.nl