Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Risicosignalering

Preventie wordt belangrijker

De overheid heeft een verandering in de zorg ingezet omdat de zorg betaalbaar moet blijven voor toekomstige generaties, maar ook omdat de maatschappij is veranderd. Deze hervormingen, en wat het voor zorgmedewerkers inhoudt, beschrijft Zorg voor Beter uitgebreid bij het

Meer aandacht voor veerkracht

Het draait in de vernieuwde zorg minder om ziekte en gebreken, meer om kwaliteit van bestaan en om veerkracht. Om wat wel kan, in plaats van wat niet kan. Door meer nadruk te leggen op welbevinden en veerkracht dan op ziekte wordt preventie ook belangrijker, bijvoorbeeld door aandacht te geven aan gezond eten, of genoeg bewegen.

Van ‘zorg en ziekte’ (zz) naar ‘gedrag en gezondheid’ (gg)

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg signaleerde in de discussienota Zorg voor je gezondheid in 2010 al een verandering van focus van zorg en ziekte (zz) naar gedrag en gezondheid (gg). Dit laatste zou beter aansluiten bij de participatiemaatschappij in plaats van de klassiek-medische benadering die gezondheid beschouwt als ‘de afwezigheid van ziekte’ ( behorend bij de verzorgingsstaat).

Risicosignalering is vorm van preventie

In deze nieuwe ordening prevaleert preventie boven duurdere specialistische vormen van zorg. Zorgprofessionals worden in deze nieuwe visie in plaats van een alwetend behandelaar meer een coach. De zorgverlener moet  ‘het samen met de burger/patiënt te doen’. Preventie heeft een belangrijke rol in deze visie. Risicosignalering is een vorm van preventie. Je probeert een probleem te voorkomen  of verergering van een probleem tegen te gaan.

Bron

  • 'Zorg voor je gezondheid! Gedrag en gezondheid: de nieuwe ordening'. Discussienota. Raad voor de Volksgezondheid en Zorg. (2010).

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.