Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Risicosignalering

Scholingsmaterialen

Voor risicosignalering is voldoende kennis nodig bij medewerkers. Wat is risicosignalering? Waar moet je op letten? En hoe pak je het aan? Deze kennis, maar ook kennis op inhoudelijke onderwerpen, is niet altijd aanwezig. Binnen de  van Zorg voor Beter zijn daarom een reeks van hulpmiddelen gemaakt die je kunt gebruiken om je, samen met je team, te verdiepen in risicosignalering. Dit zijn allemaal korte oefeningen en werkvormen die je bijvoorbeeld kunt doen tijdens een teamoverleg.

Quiz risicosignalering - beantwoord 6 vragen

Wat is risicosignalering? Waar moet je op letten? En hoe pak je het aan? Test je kennis door 6 vragen te beantwoorden! Je ziet meteen of je het antwoord goed of fout hebt.

  • Klik op het plaatje om de quiz te starten.
  • Klik op het antwoord van jouw keuze. Het juiste antwoord verschijnt vet.
  • Klik op de sheet om door te gaan naar de volgende vraag.

quiz risicosignalering

Dit is vooral ook een leuke test om samen met het team te doen. Download de PowerPoint voor meer achtergrondinformatie bij de vragen.

Terug naar boven

7 lessen over risicosignalering

Om risico’s te kunnen signaleren moet je weten waar je op moet letten. Zorg voor Beter heeft 7 korte lesjes gemaakt om de kennis weer op te frissen. Gebruik deze korte lesjes om je samen met je team te verdiepen in deze inhoudelijke onderwerpen. 

Terug naar boven

Casus: oefenen met risicosignalering

Gebruik de casusbespreking om samen te oefenen met het signaleren van risico’s en te bespreken wat vervolgacties zijn. Bij deze casus bekijk je een filmpje en bespreek je met elkaar welke mogelijke risico's je signaleert, en welke vervolgstappen je zou kunnen of moeten ondernemen. Download de casusbespreking (pdf)

Terug naar boven

Casus 'Regelarm': een andere benadering

Zorgorganisatie IJsselheem in Kampen en Zwolle heeft van april 2012 tot november 2012 meegedaan aan het experiment regelarm. In dit experiment is de checklist risicosignalering afgeschaft. In deze casus bekijk je een fimpje over hoe de zorgmedewerkers van IJsselheem nu werken en denk je (samen) na over deze andere benadering van risicosignalering. Bij de casus zijn gespreksvragen en achtergrondinformatie.

Terug naar boven

Teamscan risicosignalering

Om als team aan risicosignalering te werken is uitwisseling waardevol. De Teamscan Risicosignalering is een korte vragenlijst die je individueel of met je team kunt invullen. Met deze werkvorm kun je kijken hoe jullie als team werken op het gebied van risicosignalering en bespreken wat jullie hierin kunnen verbeteren. De Teamscan is gemaakt binnen de werkplaats Risicosignalering van Zorg voor Beter.
Download Teamscan Risicosignalering (pdf)

Terug naar boven

Visie ontwikkelen op risicosignalering

Gebruik deze visie-opdracht om met je team na te denken over het belang van risicosignalering en jullie visie hierop. Vul de poster in en hang hem op in jullie teampost.

Terug naar boven

Infographic: overzicht hulpmiddelen en inspiratie

Deze infographic zet alle bovenstaande hulpmiddelen en werkvormen bij risicosignalering op een rij, om binnen je team de kennis over risicosignalering op te frissen. Stuur deze infographic door naar je collega's! Klik binnen de pdf op de icoontjes. Download de infographic (pdf)

infographic risicosignalering ouderen

Terug naar boven

Boek: Risicosignalering in de zorg

Risicosignalering is geen kwestie van lijstjes afvinken, het vergt gedegen kennis en vaardigheden. Het boek ‘Risicosignalering in de zorg’ helpt verpleegkundigen en verzorgenden om risico’s bij cliënten snel en vakkundig te onderkennen. De eerste hoofdstukken besteden onder andere aandacht aan het zorgproces, goed luisteren, observeren, voorlichting, motiveren en professioneel handelen. Bestel het boek Risicosignalering in de zorg bij uitgever BSL.

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Cora Ledder 30/9/2019

In de aanbevelingen die wij doen in onze prisma calamiteitenonderzoeken maken wij graag gebruik van de instrumenten die jullie aanbieden op de website. Cora Ledder https://www.moveprofessionals.nl