Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Persoonsgerichte zorg

Instrumenten zelfmanagement

Wil je met jouw team aan de slag met zelfmanagement? Doe inspiratie met het overzicht van zelfmanagementinterventies, de geleerde kennis uit de werkplaats Zelfmanagement in Zorg en Welzijn en de Zorgmodule Zelfmanagement 1.0. Tip: Neem je collega's mee in jouw ideeën en betrek cliënten en familie bij je plannen. 

Door je collega's te betrekken en cliënten en familie mee te laten denken, krijg je meer voor elkaar. Je sluit beter aan bij de wensen en behoeften van de mensen waar het uiteindelijk om gaat. Vaak slaat de nieuwe manier van werken dan ook meer aan.

Overzicht zelfmanagementinterventies

In de werkplaats Zelfmanagement in Zorg en Welzijn gingen vijf thuiszorgteams aan de slag met eigen regie en zelfmanagement. Vilans maakte een overzicht van zelfmanagementinterventies (pdf, 2020, gecheckt 2022) uit recente bronnen, die geschikt zijn voor zorgteams. Elk team ging met twee interventies aan de slag, zoals Samen Beslissen en Positieve Psychologie.

Werkplaats Zelfmanagement in Zorg en Welzijn

De opgedane kennis en ervaring is gebundeld in een eindproduct. Aan de hand van 5 thema's en 11 inzichten lees je wat het de thuiszorgteams heeft gebracht. Download het eindproduct Werkplaats Zelfmanagement in Zorg en Welzijn (pdf, 2020, gecheckt 2022)

Lees meer over de werkplaats Zelfmanagement in Zorg en Welzijn 

Zorgmodule Zelfmanagement 1.0

De Zorgmodule Zelfmanagement 1.0 geeft een algemene beschrijving van zelfmanagementondersteuning bij mensen met een chronische ziekte. De zorgmodule beschrijft wát er moet gebeuren, maar niet door wie of hoe. Download de Zorgmodule Zelfmanagement 1.0 (pdf, 2014, gecheckt 2022)

Het 5A-model

Zorgmodule Zelfmanagement 1.0In de zorgmodule lees je meer over het 5A-model, de vijf stappen die je kunt volgen om zelfmanagement op een methodische manier te begeleiden:

  • Achterhalen
  • Adviseren
  • Afspreken
  • Assisteren
  • Arrangeren

De inhoud van de module is gebaseerd op wetenschappelijke kennis, ontwikkeld in 2014 door het CBO in opdracht van het Coördinatieplatform Zorgstandaarden, het Kwaliteitsinstituut en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.