Door je collega's te betrekken en cliënten en familie mee te laten denken, krijg je meer voor elkaar. Je sluit beter aan bij de wensen en behoeften van de mensen waar het uiteindelijk om gaat. Vaak slaat de nieuwe manier van werken dan ook meer aan.
Ga direct naar:
Werkplaats Zelfmanagement in Zorg en Welzijn
Handleiding Zorgen voor Zelfzorg
Toolbox zelfmanagement bij leefstijlverandering
Competentielijst ondersteuning zelfmanagement
Stappenplan zelfmanagementondersteuning
Handreiking Ethische dilemma's bij zelfmanagement
Instrumentenkiezer zelfmanagement
Zorgmodule Zelfmanagement 1.0
In deze werkplaats gingen vijf thuiszorgteams aan de slag met eigen regie en zelfmanagement. Vilans maakte een overzicht van zelfmanagementinterventies (pdf) uit recente bronnen, die geschikt zijn voor zorgteams. Elk team ging met twee interventies aan de slag, zoals Samen Beslissen en Positieve Psychologie. De opgedane kennis en ervaring is gebundeld in een eindproduct. Aan de hand van 5 thema's en 11 inzichten lees je wat het de thuiszorgteams heeft gebracht. Download het eindproduct Werkplaats Zelfmanagement in Zorg en Welzijn (pdf) Lees meer over de werkplaats Zelfmanagement in Zorg en Welzijn.

Handleiding Zorgen voor Zelfzorg
Leren door te doen is het uitgangspunt van de handleiding ‘Zorgen voor Zelfzorg’. Laten we niet steeds weer iets nieuws bedenken, maar het bestaande beter toepassen. De handleiding is ontwikkeld voor eerstelijns zorgverleners en biedt inspiratie, praktijkervaringen en concrete tips voor het versterken van zelfzorg. Er is een stappenplan beschreven voor implementatie van zelfmanagement. Ook krijg je als lezer tips hoe je ervaringsdeskundigen bij dit proces kunt betrekken. De handleiding is ontwikkeld in een werkplaats zelfmanagement van Vilans, waar diverse eerstelijns zorggroepen, InEen en Zelfzorg Ondersteund aan deelnamen.
Download de Handleiding Zorgen voor Zelfzorg (pdf, 2015)
Terug naar boven 
De Toolbox zelfmanagement bij leefstijlverandering is opgezet voor professionals die mensen begeleiden naar een actievere leefstijl. Dit kunnen deelnemers aan leefstijlprogramma’s zijn, mensen met een (vergroot) risico op chronische ziekte of mensen die nog onbekend zijn met sport en bewegen. De toolbox richt zich op sport- en beweegbegeleiders, fitnessinstructeurs, zorgverleners en leefstijladviseurs.
Naar de toolbox zelfmanagement bij leefstijlverandering op de website beweegkuur.nl.
Terug naar boven 
Competentielijst voor het ondersteunen van zelfmanagement bij mensen met chronische aandoeningen. Hierbij staat gezamenlijke besluitvorming en eigen regie van de cliënt centraal. De competentielijst is ontwikkeld voor verpleegkundigen, door onderzoeksprogramma NURSE-CC van de Hogeschool Rotterdam. De competenties worden beschreven aan de hand van het 5A-model uit de Zorgmodule Zelfmanagement 1.0: Achterhalen, Adviseren, Afspreken, Assisteren, Arrangeren. De competentielijst is ontwikkeld voor verpleegkundigen, maar is breder inzetbaar, bijvoorbeeld voor praktijkondersteuners en wijkverpleegkundigen. Download de competentielijst (pdf)
Terug naar boven 
In 10 stappen krijg je aangereikt hoe je zelfmanagementondersteuning inbedt in de zorg voor je cliënt. Dit stappenplan uit 2011 is nog steeds actueel. Het is ontwikkeld voor chronisch zieken in de eerstelijnszorg. De succesfactor? Niet in je eentje aan de slag gaan, maar met de collega’s in je team. Samen met de cliënt inschatten wat de mogelijkheden zijn. En een vinger aan de pols houden. De tien heldere stappen - voorzien van concrete handvatten - brengen je tot maximaal resultaat! Download het Stappenplan zelfmanagementondersteuning (pdf)
Terug naar boven 
Cliënten kunnen en willen vaak een actieve rol vervullen. De waarden van een zorgprofessional en een cliënt kunnen botsen, waardoor ethische dilemma’s ontstaan. Situaties waarin meerdere en soms tegenstrijdige waarden in het spel zijn.
Jolanda Dwarswaard (Hogeschool Rotterdam) en Hester van de Bovenkamp (Erasmus Universiteit Rotterdam) ontwikkelden een handreiking voor verpleegkundigen die in hun werk te maken krijgen met ethische dilemma’s. De handreiking beschrijft vijf casussen, waarbij is nagedacht welke oplossingen denkbaar en haalbaar zijn. Download de handreiking ethische dilemma's bij zelfmanagement (pdf)
Terug naar boven 
Ben je op zoek naar een instrument voor zelfmanagementondersteuning? De Instrumentenkiezer van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en Zelfzorg Ondersteund (ZO!) helpt je bij het snel selecteren van het juiste hulpmiddel. De online tool biedt zorgverleners en zorggroepen 120 instrumenten voor het implementeren van zelfmanagementondersteuning in de dagelijkse praktijk. Naar de Instrumentenkiezer
Terug naar boven 
De Zorgmodule Zelfmanagement 1.0 geeft een algemene beschrijving van zelfmanagementondersteuning bij mensen met een chronische ziekte. De zorgmodule beschrijft wát er moet gebeuren, maar niet door wie of hoe. Download de Zorgmodule Zelfmanagement 1.0 (pdf)
Het 5A-model
In de zorgmodule lees je meer over het 5A-model, de vijf stappen die je kunt volgen om zelfmanagement op een methodische manier te begeleiden:
- Achterhalen
- Adviseren
- Afspreken
- Assisteren
- Arrangeren
De inhoud van de module is gebaseerd op wetenschappelijke kennis, ontwikkeld in 2014 door het CBO in opdracht van het Coördinatieplatform Zorgstandaarden, het Kwaliteitsinstituut en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Terug naar boven 