Naar hoofdinhoud Naar footer

Aandacht voor de zorgrelatie

Wil je als zorgverlener samen met je team werken aan het verbeteren van de kwaliteit van de zorg? Dan is aandacht voor de zorgrelatie met de cliënten een belangrijk onderwerp. Op deze pagina vind je methodieken om samen met je collega’s en de cliënten aan de slag te gaan.

Wat is een zorgrelatie?

Een zorgrelatie is de professionele werkrelatie tussen een zorgverlener en een cliënt. Als zorgverlener heb je dagelijks of minder frequent contact met je cliënt. Om de zorg en ondersteuning op zijn of haar wensen te laten aansluiten, is het belangrijk om deze zorgrelatie te evalueren en waar mogelijk te verbeteren.

Cliënten ontvangen vaak zorg of ondersteuning van meerdere professionals uit hetzelfde team. Teamleden gaan vaak verschillend met de cliënt om en kunnen van elkaar leren. Ook naasten van cliënten zien vaak wat er goed gaat of beter kan. Zij kunnen ook betrokken worden bij het evalueren en verbeteren van de zorgrelatie.

Waarom aandacht voor de zorgrelatie?

Het in kaart brengen van de zorgrelatie levert waardevolle inzichten op om de zorg en ondersteuning te verbeteren. Door het faciliteren van een gesprek, geef je de cliënt de kans om zijn ervaring te delen. Hierdoor bevorder je de eigen regie van de cliënt. Dit past goed bij het thema persoonsgerichte zorg.

Keuze van een methodiek

Er zijn verschillende methodieken om de zorgrelatie in kaart te brengen. Kies welke methodiek bij jou, je team en jullie organisatie past. Beantwoord daarvoor de volgende vragen:

  • Wat willen we bereiken?
  • Wat past bij onze doelgroep?
  • Kunnen we de doelgroep een actieve rol geven bij de uitvoering?
  • Wil je de mantelzorgers betrekken?
  • Hoeveel tijd hebben we beschikbaar?

Sommige methodieken zijn gericht op de individuele cliënt en wat hij of zij zou willen verbeteren. Andere kunnen gebruikt worden om op een afdeling de relatie te bespreken tussen cliënten die daar wonen en het team dat daar werkt. Er is een keuzehulp ontwikkeld, die de methodieken op een aantal kenmerken met elkaar vergelijkt. Bekijk welke methode in jouw situatie passend is. De pdf vind je hieronder bij de downloads. En klik vervolgens de gekozen tool aan in onderstaand overzicht.

Downloads

Tips over methodieken zorgrelatie

Praktijkvoorbeelden van methodieken zorgrelatie

Er zijn geen verhalen.

Agenda over methodieken zorgrelatie

Er zijn geen agenda-items gevonden