Naar hoofdinhoud Naar footer

Video's persoonsgerichte zorg

Gepubliceerd op: 26-09-2022

Hoe breng je persoonsgerichte zorg in de praktijk? Laat je inspireren door deze video’s!

Video’s lastige situaties persoonsgerichte zorg

Persoonsgerichte zorg is zorg waarbij de bewoner het uitgangspunt is. Zorg en ondersteuning is dan aangepast aan de wensen en behoeften van de bewoner en naasten. Het klinkt heel eenvoudig. Maar dat is het niet altijd. De videoserie ‘Lastige situaties over persoonsgerichte zorg’ toont drie situaties die veel zorgmedewerkers zullen herkennen. Herken je de situaties? Wat zou jij in die situatie doen? Ga erover in gesprek met jouw team. De video’s bieden geen ‘oplossingen’ maar hebben een open einde. Het gaat om het gesprek dat volgt over hoe je om zou kunnen gaan met de betreffende situatie.

YouTube video thumbnail

Videoreeks liefdevolle zorg

Leyden Academy maakte een videoreeks Liefdevolle zorg in de praktijk. De 19 korte video’s (1,5 minuut) brengen elk een herkenbare praktijksituatie in beeld, die inspireert en aanzet tot een gesprek over goede zorg. De video’s gaan over het leren kennen van de bewoner, bijdragen aan leefplezier, delen van ervaringen en omgaan met dilemma’s. Alle filmpjes eindigen met een vraag die uitnodigt om er zelf mee aan de slag te gaan of er met collega’s over in gesprek te gaan. De videoreeks is gemaakt voor medewerkers zorg en welzijn.

YouTube video thumbnail

Persoonsgerichte aanpak bij eten en drinken

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor persoonsgerichte zorg: zorg die is afgestemd op iemands leven, wensen en voorkeuren. In een video vertelt Mieke van Hamersveld over het belang van een persoonsgerichte aanpak bij het eten en drinken en geeft ze enkele tips.

YouTube video thumbnail

Samen beslissen - 3 goede vragen

Filmpje voor de cliënt over het stellen van de ‘3 goede vragen’ van samen beslissen:

  1. Wat zijn mijn mogelijkheden?
  2. Wat zijn de voordelen en nadelen van die mogelijkheden?
  3. Wat betekent dat in mijn situatie?
YouTube video thumbnail

8 tips om jouw cliënt meer te betrekken

Wat vinden ouderen en mantelzorgers belangrijk in het contact met zorgverleners? In dit animatiefilmpje krijg je 8 aandachtspunten en tips die ouderen en mantelzorgers zélf hebben aangedragen in de werkplaats cliëntperspectief van Zorg voor Beter:

Drie filmpjes over een persoonsgericht consult

Waar let je als zorgverlener op bij een persoonsgericht consult? Vilans maakte 3 korte filmpjes waarin de kenmerken van persoonsgerichte zorg aan bod komen: een goede voorbereiding op het consult, samen bepalen van de gespreksonderwerpen, bespreken gezondheidsrisico's en leefstijl, persoonlijke doelen vaststellen en vervolgstappen bepalen.

Deel 1 Persoonsgericht consult - thuis
YouTube video thumbnail
Deel 2 Persoonsgericht consult - in de spreekkamer
YouTube video thumbnail
Deel 3 Persoonsgericht consult - na het consult
YouTube video thumbnail

Drie filmpjes over eHealth in de huisartsenpraktijk

Ben jij huisarts of praktijkondersteuner en wil je eHealth toepassen in jouw praktijk? Vilans maakte een serie van drie korte filmpjes waarin je ziet hoe praktijkondersteuner Els en haar diabetespatiënt Jeff dat doen. Jeff heeft zelf toegang tot zijn online individuele zorgplan. Op die manier kan hij het verloop van zijn meetwaarden inzien en zelf de regie nemen over zijn gezondheid. En als hij daar vragen over heeft? Dan stuurt hij Els gewoon een mailtje, via het e-consult.

Deel 1 E-Health in de huisartsenpraktijk - bij Jeff thuis
YouTube video thumbnail
Deel 2 E-Health in de huisartsenpraktijk - in de spreekkamer
YouTube video thumbnail
Deel 3 E-Health in de huisartsenpraktijk - na het consult
YouTube video thumbnail

Wachtkamerfilm Zelfmanagement

Voorlichtingsfilm zonder geluid die cliënten ervan bewust maakt dat ze zelf aan hun gezondheid kunnen werken, bijvoorbeeld door gezonde voeding en meer bewegen. Ontwikkeld door: Vilans, Zorggroep Cohesie, gezondheidscentrum Withuis, Robuust, CZ en VGZ. Wil je de wachtkamerfilm zelf gebruiken? Download de video op Vimeo.