Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Goed in gesprek

Thema Goed in Gesprek geüpdatet 17/02/2021

Het thema ‘Goed in gesprek’ is weer helemaal up to date. In het thema vind je meer informatie over helder communiceren in de zorg. Want communicatie is de smeerolie voor een goede zorgverlening.

‘Juist nu, in coronatijd en bij het invoeren van de Wet zorg en dwang, is het van belang dat je weet hoe je met elkaar in gesprek gaat’, vertelt expert Henry Mostert. ‘Luistervaardigheden en communicatievaardigheden zijn belangrijker dan ooit. Ga eens rustig naast iemand zitten. Neem de tijd om te luisteren naar elkaar: wat doet ertoe voor de ander? Wat is vrijheid voor deze persoon? Wanneer voelt iemand zich beperkt of belemmerd? Dat is heel individueel. Je gaat het al snel invullen voor de ander.’  

Posters

Om doelgericht een gesprek te voeren, is het belangrijk dat je van te voren nadenkt over een aantal zaken en jezelf een paar vragen te stellen en op zoek gaan naar antwoorden. Denk daarbij aan de spelregels:

  • Gebruik LSD: Luisteren, Samenvatten en Doorvragen  
  • Laat OMA thuis: stel Oordelen, Meningen en Aannamen uit 
  • Neem ANNA mee: Altijd Navragen, Nooit (zomaar) Aannemen 
  • Smeer NIVEA: Niet Invullen Voor Een Ander 
  • Wees een OEN: Open, Eerlijk en Nieuwsgierig
De posters van deze spelregels hebben we in een nieuw jasje gestoken.  

Werkboek 'Goed in gesprek'

Wil je met je team hierover in gesprek? Dan kun je het werkboek ‘Goed in gesprek’ gebruiken met leuke werkvormen en de tips voor activerende werkvormen hierbij inzetten. 

Brochure

Bekijk daarnaast de praktische brochure ‘Goed in gesprek’. Daarin lees je alles over professioneel en doelgericht communiceren met veel voorbeelden uit de praktijk. De brochure wordt goed beoordeeld door de gebruikers, zij waarderen de brochure met een 8 en vinden het een handig naslagwerk dat onder meer goed te gebruiken is als (bij)scholingsmateriaal.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.