Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Intimiteit en seksualiteit

Poster maakt intimiteit bespreekbaar 06/07/2020

Tijdens de coronacrisis voelden veel bewoners in verpleeghuizen zich eenzaam door de beperkte bezoekregeling. Volgens Noëlle Sant, adviseur van Vilans, is hierdoor het onderwerp ‘intimiteit en seksualiteit’ nog belangrijker geworden. Download de poster om het onderwerp bespreekbaar te maken.

De poster (met infographic) kun je ophangen om meer bewustzijn te creëren over het onderwerp ‘intimiteit en seksualiteit’ of het bespreekbaar te maken. Je kunt reacties inventariseren met een formulier en het daarna in een teamoverleg of met een groep bewoners bespreken. 

Huidhonger door coronacrisis

Noëlle Sant, expert thema Intimiteit en seksualiteit van Vilans: ‘Wat ik heb gemerkt, is dat de bewustwording omtrent intimiteit en seksualiteit tijdens de coronacrisis vergroot is. Iedereen begrijpt hoe het is om een tekort te hebben aan aanraking en intimiteit. Huidhonger kwam ik ook veel in de media tegen. Het thema is belangrijker dan ooit geworden! In de zorgverlening werd de behoefte gezien. Ik hoorde ook wel zorgverleners zeggen dat zij dan juist een arm om iemand heen sloegen, omdat de familie dit niet kon doen…’

De poster is ontwikkeld in het kader van het project Seksualiteit en Intimiteit in het Verpleeghuis in een Lerend netwerk (SIVIL). In de volgende nieuwsbrief van Zorg voor Beter verschijnen meer materialen die binnen dit project ontwikkeld zijn. 

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.