Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Mondzorg

Scholingsmaterialen mondzorg

Voorwaarde voor goede mondverzorging zijn deskundige en gemotiveerde zorgmedewerkers, specialisten ouderengeneeskunde en professionele mondzorgverleners. Op deze pagina vind je verschillende scholingsmaterialen.

Scholingsmateriaal De mond niet vergeten!

Het project ‘De mond niet vergeten!’ heeft een aantal video’s ontwikkeld voor huisartsen, POH'ers, casemanagers en wijkverpleegkundigen. In de video’s geeft tandarts-geriatrie dr. Claar Wierink een presentatie over medische aspecten van mondgezondheid bij kwetsbare ouderen en belangrijke aandachtspunten in de zorg en behandeling. 

Aan de orde komen:

Deel 1: Mondgezondheid van belang voor levenskwaliteit!

https://vimeo.com/193519699

Deel 2: Veel voorkomende bedreigingen van de mondgezondheid bij kwetsbare ouderen

https://vimeo.com/193519705

Deel 3: Medische-tandheelkundige interactie

https://vimeo.com/193519709

Alle materialen die bij de campagne De mond niet vergeten! zijn gebruikt kun je inzien en downloaden via de site van Demondnietvergeten.nl

Free Learning Mondzorg

Goede mondzorg is erg belangrijk, niet alleen voor de mond maar ook voor de algehele gezondheid. Goede mondzorg kan veel problemen voorkomen, denk bijvoorbeeld aan pijn, ontstekingen en slechte adem. Maar ook problemen zoals niet goed kunnen kauwen, slikken en spreken. In de gratis e-learning Mondzorg leer je hoe je mondproblemen bij je cliënten kunt voorkomen, signaleren en wat je er aan kunt doen. De module bestaat uit 19 vragen, filmpjes, observatieformulieren, foto’s en handige instructies. Je ziet direct of je een antwoord goed of fout hebt, uiteraard met een uitgebreide toelichting. Als je meer dan 80 procent van de vragen goed hebt beantwoord kun je een certificaat met je naam downloaden. De module duurt ongeveer een half uur. De Free Learning Mondzorg is gemaakt door LOCOmotion, Vilans en de mondzorgdienst Omnios - Mondzorg voor ouderen. Doe de module en haal je certificaat (gratis) of een V&VN accreditatiepunt (€ 4,-).

E-learning Mondzorg ZorgPad Professional

In de ZorgPad Professional leerpaden Mondzorg (Noordhoff) wordt uitgebreid ingegaan op belangrijke aspecten rondom mondzorg. Na het afronden heb je als zorgprofessional voldoende kennis om de cliënt te ondersteunen bij de mondverzorging en om de mondverzorging bij zorgafhankelijke cliënten uit te voeren. 
Je weet onder meer hoe je aandoeningen en problemen in de mond signaleert en welke mondverzorging daarbij past. Noordhoff heeft specifieke leerpaden voor de gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleging en verzorging en het ziekenhuis.

E-learning mondzorg van TCG

Met de e-learning mondverzorging van The Competence Group leer je de oorzaken en gevolgen van een slechte mondverzorging. Je krijgt een overzicht van passende maatregelen om de mondgezondheid van cliënten te verbeteren. De e-learning kost € 25,75.

Module Mondzorg HU en ROC Midden-Nederland

Hogeschool Utrecht en ROC Midden-Nederland hebben een module mondzorg ontwikkeld voor zowel mbo-zorgopleidingen als hbo-v opleidingen. Beide modules bestaan uit 6 lessen, enkele PowerPoint presentaties en een docentenhandleiding. De modules starten met de leerdoelen die aansluiten aan de Canmeds en het mbo-kwalificatiedossier. Er zijn in totaal 6 lessen over verschillende onderwerpen, ieder met de opdrachten, literatuur, ondersteunende presentatie en/of videomateriaal. Docenten van het mbo en hbo worden bijgeschoold in het verzorgen en het implementeren van de module.

Les 1 - De gezonde mond:

Les 2 - De ongezonde mond:

Les 3 - Mondverzorging:

Les 4 - Mondverzorging bij zorgafhankelijke cliënt:

Les 5 - Mondverzorging door de verzorgende/verpleegkundige:

Les 6 - Relatie mondgezondheid en algemene gezondheid:

Download de docentenhandleidingen

TNO Train de trainer pakket

TNO heeft met steun van Fonds OGZ een train de trainer pakket ontwikkeld. In de sheets wordt aandacht besteed aan mondzorg in verpleeghuizen, meest voorkomende tandheelkundige problemen en het invoeren van de instructiekaarten:

Module Mondverzorging ZZG zorggroep en ROC Nijmegen

ZZG zorggroep en ROC Nijmegen hebben binnen een Zorg voor Beterproject samen de module Module mondverzorging voor studenten (pdf) ontwikkeld. Deze module is inclusief ondersteunend materiaal. Zie onderstaande links voor meer informatie. 

Het ondersteunende materiaal voor ROC-docenten bestaat uit:

Klinische lessen voor bij- en nascholing van verzorgenden in verpleeghuizen, andere instellingen en thuiszorg:

Overzicht wetenschappelijke literatuur

In veel onderzoeken is een relatie aangetoond tussen mondgezondheid en ziektebeelden zoals een beroerte, diabetes en nierziekten. Het project Mondzorg Ouderen heeft een literatuuroverzicht over relatie mondzorg en ziekten (pdf) opgesteld met verwijzingen naar wetenschappelijke literatuur waarin de relatie tussen mondgezondheid en desbetreffend ziektebeeld wordt beschreven

Training op locatie

Ben je op zoek naar iemand die een training kan geven over mondzorg? De Nederlandse Vereniging voor Gerodontologie (NVGd) beheert een lijst met aanbieders van scholing op het gebied van mondverzorging in instellingen.

Meer informatie?

Op de pagina Tools vind je meer handige sites, video's, andere informatie en apps die je kunt gebruiken bij mondzorg. Ken jij nog andere handige tools of scholingsmaterialen? Laat het ons weten door onderaan een reactie te plaatsen.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Janet 4/4/2023

Bij sommige vragen wordt aangegeven dat de antwoorden fout zijn, maar de begeleidende tekst zegt wat anders


Annelot Baltussen 7/10/2022

Beste Emre Yildirim,

Inmiddels is de juiste link geplaatst.

Met vriendelijke groet,
Annelot Baltussen (mondhygiënist-geriatrie)


Annelot Baltussen 7/10/2022

Beste Emre Yildirim,

Bedankt voor het bericht. Ik ga kijken of de juiste link geplaatst kan worden.

Met vriendelijke groet,
Annelot Baltussen (mondhygiënist-geriatrie)


Emre Yildirim 16/9/2022

Geachte heer, mevrouw,

In het artikel 'scholingsmateriaal mondzorg' onder het kopje ' overzicht wetenschappelijke literatuur' wordt er verwezen naar een externe link met wetenschappelijke literatuur over de relatie tussen mondgezondheid en diverse ziektebeelden. Echter doet de link het niet, is het mogelijk om als nog de informatie op te vragen?

Met vriendelijke groet,

Emre Yildirim