Naar hoofdinhoud Naar footer

Icoon mondzorgVideo's mondzorg

Op deze pagina's delen we een aantal video's die je helpen bij mondzorg voor ouderen. We delen onder andere een hoorcollege van de Hogeschool Utrecht en filmpjes van mondzorgdienst Omnios. In deze filmpjes krijg je onder meer uitleg over poetshoudingen, het schoonmaken van een prothese en het reinigen van een mond zónder tanden.

Vaker tandenpoetsen vermindert kans op hart- en vaatziekten

Een hoorcollege van Irene Hoogendoorn, docent Verpleegkunde aan de Hogeschool Utrecht, over het verband tussen tandvleesontsteking en hart- en vaatziekten. Vaker tandenpoetsen vermindert de kans op tandvleesontsteking en ook het risico op hart- en vaatziekten.

Tanden poetsen bij ouderen

YouTube video thumbnail

Poetshouding

YouTube video thumbnail

Poetsen van tandeloze mond

YouTube video thumbnail

Schoonmaken van een prothese

YouTube video thumbnail

Bekijk alle video's in deze afspeellijst

Poetsen bij mensen met dementie

De mantelzorgers en de thuiszorgmedewerkers wisten er eigenlijk niet zo goed raad mee. Mevrouw Langendijk, met gevorderde dementie, had de meeste van haar tanden en kiezen nog, maar kon ze zelf niet meer poetsen. Anderen moesten het poetsen overnemen, maar hoe moest dat? De mondhygiëniste liet het thuis zien en de dochter filmde de instructie. Een filmpje van de Innovatiekring dementie.

YouTube video thumbnail

In onderstaand filmpje worden enkele (Engelstalige) tips gegeven over hoe je de mondzorg bij mensen met dementie kunt vergemakkelijken.

YouTube video thumbnail