Risicosignalering ondervoeding
De SNAQ 65+ is een eenvoudig te gebruiken signaleringsinstrument voor ondervoeding, ontwikkeld voor ouderen die thuis wonen.
https://youtu.be/_pwUdt_CnSM
Proeftuintjes
In Veghel, Velp, Oss, Uden en Venlo zijn in 2014 pilots gestart onder de naam Proeftuintjes. Eten en drinken wordt hier niet als een doel gezien, maar als een middel om bijvoorbeeld meer samenwerking en zelfredzaamheid te bereiken. Het filmpje gaat vooral over zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, maar het principe en de werkwijze is toepasbaar op allerlei doelgroepen, zowel intramuraal als extramuraal.
https://youtu.be/lS2KRtUmofM
Phyllis Brok
Phyllis Brok, adviseur en projectleider op het gebied van eten en drinken, onder andere van Proeftuintjes (zie hierboven). Zij introduceert in deze korte video haar stelling: Eten en drinken kan heel veel betekenen voor de kwaliteit van leven van mensen.
https://youtu.be/uLRf_t4cUtI
Minder verspilling
Bijna de helft van de warme maaltijden in verpleeghuizen verdwijnt aan het einde van de dag in de vuilnisbak. Stichting Diverzio ontwikkelde een integrale aanpak: efficiënter voedsel inkopen en aanbieden, gebruik van producten uit de eigen streek en smaakvollere maaltijden.
https://youtu.be/xkMVjqWUEsU
Hulp bij verslikken bij cliënt in rolstoel
De Heimlich manoeuvre wordt vaak aangeleerd in een situatie waarbij de helper achter de cliënt gaat staan. Bij cliënten in een rolstoel is dat niet altijd mogelijk. In deze filmpjes van het ALS Centrum Nederland wordt de Heimlich manoeuvre uitgevoerd terwijl je voor de cliënt zit. Er is een filmpje voor als je alleen bent en voor samen.
https://youtu.be/LjY-Fr-1Oe4
https://www.youtube.com/watch?v=lAGPlm78juc
Meer informatie
Ga naar het thema Eten en drinken