Naar hoofdinhoud Naar footer

Wegen, meten en BMI

Het is belangrijk om een cliënt regelmatig te meten en te wegen en dit bij te houden. Zo weet je of iemand een gezond gewicht heeft. Leg meet- en weeggegevens altijd vast in het zorgdossier. Is wegen of meten pijnlijk of erg belastend? Bespreek dan met de diëtist en arts wat verstandig is. Ook dit leg je vast in het zorgdossier. Lees op deze pagina meer over het wegen en meten van de cliënt.

Wegen van de cliënt

Om het verloop van het gewicht te kunnen meten, moet je iemand minimaal eens per maand wegen. Bij kwetsbare ouderen is dit sowieso raadzaam. Gewichtsverlies komt bij deze groep mensen snel en vaak voor. Lees hoe je dit het beste doet op de pagina Wegen van de cliënt. Of bekijk de tool Weegbeleid voor team of afdeling

Meten van de cliënt

Normaal gesproken meet je de lichaamslengte met een lengtemeter aan de muur. In de dagelijkse praktijk is zo’n lengtemeter echter niet altijd aanwezig. Of de cliënt kan niet of onvoldoende rechtop staan. Bekijk andere manieren van meten op de pagina Meten van de cliënt.

Body Mass Index

De Body Mass Index (BMI) is een maat die laat zien of het gewicht in verhouding is tot de lengte. Lees hoe je de Body Mass Index berekent.

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden