Naar hoofdinhoud Naar footer

Gezond eten en drinken

Wat gezond eten en drinken nou werkelijk betekent, is voor de meeste mensen niet altijd duidelijk. Die onduidelijkheid is niet vreemd. Want wat voor de één gezond is, is dat niet per se voor de ander. Welke voedingsstoffen goed voor je zijn, heeft met allerlei factoren te maken.

Gezonde voeding is belangrijk voor ons lichaam. We hebben eten en drinken nodig als brandstof en als bouwstof. En door gezond te eten, kunnen we bepaalde ziekten voorkomen. Toch is gezond eten niet voor iedereen hetzelfde. Welke en hoeveel voedingsstoffen je nodig hebt, hangt onder andere af van je leeftijd en geslacht, of je ziek bent en hoeveel je beweegt. Iemand met overgewicht heeft andere voeding nodig dan een iemand met een allergie. En iemand met diabetes heeft andere voeding nodig dan iemand met ondervoeding.

Schijf van Vijf

De Schijf van Vijf is een hulpmiddel voor mensen die gezond willen eten. Lees over de Schijf van Vijf en hoe jij als zorgprofessional dit hulpmiddel gebruikt op de pagina Schijf van Vijf.

Afwijken van de Schijf van Vijf

Sommige mensen hebben voeding nodig die anders is dan wat de Schijf van Vijf adviseert. Bijvoorbeeld topsporters, mensen die ziek zijn of een aandoening hebben. Of mensen die herstellen van een operatie. Voor deze mensen kan een diëtist een dieet opstellen. Zo’n dieet is dan speciaal afgestemd op de behoeften van die specifieke persoon.

Diëtist vinden

Zoek je een diëtist? Via de website van het Voedingscentrum kom je in contact met een diëtist in jouw buurt. Thuiszorgteams werken vaak ook al samen met enkele diëtisten. Je kunt er ook terecht voor advies.

Woon jij of woont jouw naaste in een verpleeghuis? Dan kan je waarschijnlijk gebruik maken van de diëtist binnen de zorginstelling. Vraag de vaste zorgmedewerkers, andere behandelaren of arts om je in contact te brengen met een diëtist.

Eten en drinken: meer dan een brandstof

Eten en drinken doet meer dan het leveren van voedingsstoffen. Eten en drinken levert voor de meeste mensen ook plezier en genot. Ook zorgt eten en drinken voor structuur op de dag. Voor mensen die eenzaam zijn, in een instelling wonen of weinig om handen hebben kan eten en drinken daarom extra belangrijk zijn. Lees hier hoe je eten en drinken kan stimuleren of gebruik de focuskaarten om extra aandacht te besteden aan eten en drinken. 

Meer lezen over gezond eten en drinken?

  • In het boek Toen was koken heel gewoon gebruikt Lisette Bossert eten en drinken als instrument voor meer geluksmomenten in het leven van mensen met dementie. Een bord met lekker en smakelijk eten is natuurlijk een groot genot, maar het opeten ervan duurt meestal maar een kwartier. Hoe kun je het eetmoment uitbreiden en verlengen? Dit boek helpt je daarbij, met menselijke verhalen met prachtige smaakherinneringen, herkenbare beelden en natuurlijk een heel stel heerlijke recepten.
  • Kijk voor tips op de website van Waardigheid en trots: 10 tips voor eten met meer smaak en plezier in het verpleeghuis
  • Wil je de diepte in qua leren over eten en drinken? Bekijk dan de lessen eten en drinken voor mbo en hbo.

Praktijkvoorbeelden van gezond eten en drinken

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden