Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Nieuwe functies en technologie

Werkplaats 'Nieuwe functies en technologie'

Deze werkplaats ontwikkelde films van inspiratiecolleges over toekomstvragen van zorgmedewerkers in de ouderenzorg (verzorging, verpleging en zorg thuis) over technologie, e-health en digitale communicatie in de langdurige zorg.

Bekijk het resultaat van de werkplaats: drie inspirerende filmpjes over ehealth en technologie. De filmpjes (8 min.) zijn goed te gebruiken in het mbo- en hbo-onderwijs en voor bijscholing van medewerkers. Bij ieder filmpje is een leskaart te downloaden met vragen om het filmpje in de groep te bespreken. 

Aanleiding

Er is een sterke opkomst van technologie en e-health in de ouderenzorg. Het is vaak simpelweg goedkoper, gemakkelijker, stimuleert zelfredzaamheid en voorkomt onnodig hospitaliseren. Een juiste mix van e-health en face-to-face contact, de zogenoemde ‘blended’ care, leidt tot:

  • Betere samenwerking tussen zorg, cliënt en netwerk
  • Zelfredzaamheid en autonomie van de cliënt
  • Efficiënte zorgprocessen

Voorbeelden uit de praktijk

De zorgmedewerkers van de toekomst kunnen moeilijk functioneren zonder inzet van technologie. Maar we zien dat veel zorgmedewerkers niet overtuigd zijn van de meerwaarde van inzet van e-health en andere vormen van technologie. Concrete en beeldende voorbeelden van toepassingen die in de praktijk werken kunnen hierbij helpen. In de gemaakte films laten zorgmedewerkers in de ouderenzorg zien wat de meerwaarde is van e-health en technologie bij het invullen van hun toekomstige rol en verantwoordelijkheden.

Resultaat van de werkplaats

Het kennisplein Zorg voor Beter heeft drie inspirerende filmpjes gemaakt over technologie.

Werkwijze: co-creatie

De werkplaats is ingericht op basis van co-creatie. De vragen die aan bod komen in de filmcolleges zijn geselecteerd uit vragen die een panel van zorgprofessionals vooraf en gedurende het maakproces stelden. e werkplaats werd uitgevoerd door Vilans en V&VN in samenwerking met zorgmedewerkers en experts. Ook cliënten en mantelzorgers dachten mee over de inhoud van de films.

Nieuws uit de werkplaats

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.