Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Hygiëne

Instrumenten hygiëne

Je vindt hier een overzicht van praktische instrumenten om de hygiëne in verpleeghuizen, woonzorgcentra en thuiszorg te verbeteren.

Ga direct naar:

Checklist infectiepreventie

Dit is een korte checklist (2 pagina’s) gemaakt voor ActiZ-leden, gebaseerd op de richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie (WIP). Via deze checklist krijg je zicht op de reikwijdte van infectiepreventie in jouw organisatie. Door onderstaande zaken goed te regelen zijn in ieder geval de voorwaarden om hygiënisch te werken voldoende aanwezig. De daadwerkelijke uitvoering zal beoordeeld moeten worden door een deskundige infectiepreventie.

Checklist infectiepreventie (pdf, juli 2015). Zorgorganisaties gebruiken soms eerst deze korte checklist, en gebruiken vervolgens voor de details de LCHV-lijst (zie hieronder).

Terug naar boven

Checklist verpleeghuizen en woonzorgcentra (LCHV)

Uitgebreide Checklist over hygiënisch werken voor verpleeghuizen, woonzorgcentra en kleinschalig wonen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV). Deze checklist hoort bij de Hygiënerichtlijn voor verpleeghuizen en woonzorgcentra (oktober 2015), een praktische leidraad met veel onderwerpen: persoonlijke hygiëne medewerkers, omgang met cliënten, omgang met lichaamsvloeistoffen, wondverzorging, omgang met en opslag medicijnen en steriele middelen, preventie van infectieziekten, isolatie, MSRA, Norovirus, voedselveiligheid, reinigen en desinfectie. Lees meer over deze richtlijn: Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) op website van RIVM.

Terug naar boven

BRMO-tabel isolatiemaatregelen

Steeds vaker worden zorginstellingen geconfronteerd met cliënten die infecties hebben of drager zijn geworden van BRMO, Bijzonder Resistente Micro-Organismen. Deze micro-organismen zijn resistent geworden voor antibiotica die vaak gebruikt worden. Deze tabel brengt overzichtelijk in beeld welke aanvullende isolatie maatregelen per BRMO bij cliënten met een incidentele BRMO vereist zijn. De tabel komt uit de WIP-richtlijn BRMO voor de verpleeghuizen, woonzorgcentra en voorzieningen voor kleinschalig wonen voor ouderen.

Terug naar boven

Website hygiëne en infectiepreventie

ZIPnet is een website over hygiëne & infectiepreventie in verpleeg-, verzorgingshuizen en thuiszorg. ZIPnet bevat protocollen, checklists en beleidstukken, gebaseerd op de landelijk richtlijnen van de Werkgroep Infectie Preventie. Naast algemene hygiëneprotocollen biedt ZIPnet praktische informatie over hygiënemaatregelen bij cliënten met een infectie of multiresistente bacteriën. Het onderhoud van ZIPnet ligt in handen van de Beheerders en Regiegroep, experts van verschillende zorginstellingen. Bekijk de website ZIPnet

Terug naar boven

Bewaarwijzer Voedingscentrum

De Bewaarwijzer van het Voedingscentrum vertelt hoe en hoe lang je bijvoorbeeld brood, groente en fruit het beste kunt bewaren. Lees meer over de Bewaarwijzer

Terug naar boven

Algemene Toolkit Hygiëne

Het RIVM heeft een Toolkit Hygiëne ontwikkeld. Wanneer moet je hygiënische maatregelen nemen en wanneer bestaat er een risico voor infectieziekten? De Toolkit is gemaakt voor professionals die te maken hebben met publiekscommunicatie over hygiëne zoals GGD-en, scholen, huisartsen, apotheken en ziekenhuizen. Per thema zijn teksten gemaakt die gebruikt kunnen worden voor publiekscommunicatie met eigen afzender. Er zijn vragen en antwoorden, er is film- en fotomateriaal beschikbaar en de Toolkit bevat verwijzingen naar websites met bestaande materialen. Lees meer over de Toolkit Hygiëne van het RIVM.

Terug naar boven

Isolatiekaarten

Publiek ZIPnet heeft een hele reeks aan isolatiekaarten over allerlei verschillende hygiëneonderwerpen. Deze kaarten zijn erg handig om te gebruiken in de praktijk. Het doel van de isolatiekaarten is om ervoor te zorgen dat meer zorgverleners de voorschriften opvolgen en zo de zorg een stuk veiliger maken..

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

Charlotte Michels 1/9/2021

Beste Corrie, stuur even je mailadres, dan neem ik contact op. groet Charlotte


Corrie 1/9/2021

Ik ben op zoek naar een poster / afbeelding van kamer in, kamer uit. voor iets schoons, na iets vies. Kan ik daar een pdf of iets van krijgen?
HBO verpleegkundige verpleeghuis