Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Familieparticipatie

Communiceren met familie

Hoe communiceer je met familie en mantelzorgers van je (toekomstige) cliënt? Lees hoe andere zorgorganisaties dit aanpakken in de 4 fases die de cliënt doorloopt: van thuis wonen tot de laatste levensfase. Lees de praktijkvoorbeelden, handreikingen en tips! 
 

Communiceren met familieFamilie en naasten zijn voor bewoners in verpleeghuizen en verzorgingshuizen een grote steun. Zij spelen een steeds grotere rol in de zorg, ondersteuning en het welbevinden van de cliënt. Samenwerken met de familie en vrienden van de cliënt draagt bij aan betere zorg en meer kwaliteit van leven.

Goede communicatie tussen zorgmedewerkers, familie en mantelzorgers is het sleutelwoord. Door open en heldere communicatie weten familieleden en mantelzorgers waar ze aan toe zijn, wat ze van de zorginstelling kunnen verwachten en wat er van hen verwacht wordt. Zo bouw je samen aan een positieve samenwerkingsrelatie.

4 fases van thuis naar verpleeghuis 

In het communiceren met familie van cliënten die naar een verpleeghuis gaan onderscheiden we 4 fases:

De 4 fases komen overeen met de cliëntreis die de oudere aflegt bij verhuizing naar een verpleeghuis. Op elke pagina lees je hoe je de communicatie in deze fase kunt invullen met de cliënt en zijn naasten. Lees hoe andere zorgorganisaties dit aanpakken en laat je inspireren! 

De praktijkvoorbeelden zijn verzameld in het project ‘Ruimte voor verpleeghuizen’ binnen het programma Waardigheid en trots (2015-2018) en gebundeld in de publicatie 'Communiceren met familie over het verhuizen naar, en het verblijven in het verpleeghuis' (pdf).

Communiceren met familie

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]