Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Eten en drinken

Eten en drinken bij dementie

Kwaliteit van leven verhogen door voeding

Boek voeding en dementieHoe kan voeding voor mensen met dementie bijdragen aan hun kwaliteit van leven? Dat is de insteek van het boek 'Voeding en dementie: gezondheid en genieten in 1 recept'. Een boek met praktische tips om mensen met dementie beter te laten eten en wetenschappelijke informatie. Het is geschreven door Ondine van de Rest, universitair docent voeding en cognitie van Wageningen Universiteit, samen met journalist Jeroen Wapenaar. De auteurs gaan uitgebreid in op het risico op ondervoeding en geven tips hoe naasten en zorgprofessionals ondervoeding kunnen signaleren. Bekijk enkele pagina's (pdf). Wil je het boek bestellen? Ga naar Voeding en dementie: gezondheid en genieten in 1 recept op de website van Wageningen Academic Publishers (prijs € 22,95).

Boek: Eten en drinken bij dementie

Voor veel mensen met dementie is eten en drinken moeilijk. Goede zorg bij eten en drinken is belangrijk om mensen met dementie zo gezond mogelijk te houden en hun kwaliteit van leven hoog te houden. In het boek ‘Eten en drinken bij dementie’ vinden verzorgenden, verpleegkundigen en voedingsassistenten handvatten om cliënten met dementie zo goed mogelijk te ondersteunen en te helpen bij het eten en drinken. Het boek Eten en drinken bij dementie is voor 19,95 euro te bestellen via Dementie-winkel.nl.

Hoe bied je een maaltijd aan?

Uit onderzoek blijkt dat kleurcontrast bij eten en drinken veel verschil maakt. Dien je water op in een rood glas, dan drinken cliënten meer dan wanneer het in een gewoon glas zit. Ook van rode en blauwe borden eten sommige cliënten meer.

Let er wel op dat je het niet te bont maakt. Kleur en decoratie kunnen ook zorgen voor een te grote prikkel. Zo proberen cliënten de bloemen van een gedecoreerd tafelkleed op te pakken en vergeten ze daardoor te eten.

Andere tips om eten en drinken te stimuleren

  • Gevarieerde menu’s
  • Rust om en op de tafel (geen storende voorwerpen op tafel)
  • Sterkere smaken
  • Routine: een vaste zitplaats aan tafel

Activiteiten stimuleren eten en drinken

In de dagbesteding kun je allerlei activiteiten bedenken die met voeding te maken hebben. Kijk bijvoorbeeld wat er op het menu staat. Misschien willen cliënten herinneringen ophalen aan iets wat er ’s avonds op hun bord ligt. Misschien heeft iemand wel in een viswinkel gewerkt of hadden de ouders van een bewoner een bakkerij. Door zo over eten te praten, maak je van de maaltijden een fijnere beleving.

Andere manieren om cliënten te activeren

  • Samen koken met cliënten: Als je cliënten betrekt bij de bereiding van een maaltijd, kunnen ze herinneringen aan vroeger ophalen. Mensen met dementie vinden dat vaak erg prettig.
  • Smaken en geuren prikkelen de hersenen, beelden doen dat ook: Zo kun je oude advertenties van producten uit iemands jeugd laten zien. Misschien hebben ze wel goede herinneringen aan koekblikken of theezakjes van vroeger. Met het laten zien van afbeeldingen van dergelijke oude merken kun je het delen van verhalen stimuleren.

Wat kun je nog meer doen?

  • Betrek naasten: Zij weten vaak het beste wat een cliënt graag eet en wat niet. En aan welk eten ze een dierbare herinnering hebben. Je kunt familieleden ook vragen om samen met de cliënt te eten. Dat geeft ze soms net dat extra stukje ontspanning dat ze nodig hebben.
  • Roep de hulp in van specialisten: Veel ouderen met dementie hebben kauw- en slikproblemen. Een logopedist kan ze helpen. Daarnaast kan een diëtist advies geven over gezonde en gevarieerde voeding en helpt een ergotherapeut ouderen om zelfstandig te koken.

Verminderde eetlust

Mensen met dementie hebben vaak een verminderde eetlust. Dat kan komen omdat ze te vermoeid zijn of vanwege bijwerkingen van medicijnen. Dementie overkomt de meeste mensen op oudere leeftijd, veel mensen die wat ouder zijn hebben al een verminderde eetlust.
Lees verder

Maaltijdbereiding in kleinschalige woonvormen

‘Warm eten’ ondersteunt verzorgenden en leidinggevenden in bestaande of toekomstige kleinschalige woonvormen bij het bereiden van de maaltijd. Kijk voor meer informatie op de website www.warmeten.nl

Eiwit Screener

Het is belangrijk dat ouderen voldoende eiwitten binnenkrijgen. Een tekort aan eiwitten kan op langere termijn leiden tot een verminderde weerstand en een gebrek aan spierkracht. Met de Eiwit Screener van de Vrije Universiteit Amsterdam bereken je de kans op een lage eiwitinname van jouw cliënt.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.