Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Eten en drinken

Ervaringen van zorgmedewerkers

Zorgmedewerkers hebben soms ineens in de gaten dat een cliënt enorm is afgevallen: 

'Je denkt dat ze eet, maar opeens zakt haar rok op haar enkels.' Dit overkwam Gerrie, verzorgende in een verpleeghuis.

'Zonder dat ik het doorhad, was mevrouw Pronk enorm afgevallen,’ vertelt Gerrie. 'Ik wist helemaal niet dat ze zo slecht at. Ze was verdrietig en at op haar kamer. Ik respecteerde dat. Ze werd wat zwakker, maar dat is de ouderdom, dacht ik. Ik besprak dit met mijn manager. Toen bleek dat mevrouw Pronk "ondervoed" was! Moet je je voorstellen: onder mijn eigen ogen en ik had niets door!'

Dit voorbeeld toont aan dat het lastig is ondervoeding zo op het oog te herkennen. Het zegt ook niets of iemand dik of dun is: zelfs hele dikke mensen kunnen opeens ondervoed zijn. De indicatie voor ondervoeding is onvrijwillig gewichtsverlies van zes kilo in zes maanden of meer dan drie kilo in een maand. Het is daarom belangrijk goed in de gaten te houden of mensen ook afvallen. Bijvoorbeeld door ze eens in de maand te wegen en zo hun gewichtsverloop te volgen.

Veel instellingen hikken daar tegenaan. 'Wonen staat bij ons centraal,' zo zeggen ze, 'dus gaan wij niet naar het gewicht van onze bewoners vragen.' Of ze zien het als een schending van de privacy. Gek genoeg blijkt in de praktijk dat bewoners er weinig bezwaar tegen hebben om eens in de zoveel tijd op de weegschaal te gaan staan. Sommigen vinden het zelfs een leuk terugkerend evenement en beschouwen het als een extra vorm van aandacht en betrokkenheid.

Als je een bewoner zelf de keuze geeft of hij wel of niet gewogen wil worden en goed uitlegt waarom dit gedaan wordt, is er geen sprake van betutteling.

Bron

  • Rijst, M. van der en Nijs, K., Elke maaltijd weer een feest! Handreikingen voor gezellig eten in verpleeg – en verzorghuizen, Uitgeverij LEMMA / Vilans, Den Haag / Utrecht, 2007.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.