Ga direct naar:
Werkboek: 20 oefeningen
Tijdschrift: 'Sandra en Siona goed in gesprek'
Werkbladen
Posters voor meer dialoog in de zorg
Feedbackkaarten
Handleiding in gesprek over vrijheid en veiligheid
E-magazine: 'Rik en Wendy leren een goed gesprek'
Video's, cartoons en e-learning: Stop! Contact?
Mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden
Beter leren luisteren
Vragenlijst: communiceren met mensen met dementie
Voor het bieden van persoonsgerichte zorg zijn goede luister- en gespreksvaardigheden van groot belang. Met dit praktische werkboek ‘Goed in gesprek’, met 20 eenvoudige oefeningen, kunnen medewerkers in verpleeghuizen hun luister- en gespreksvaardigheden versterken. Steeds wordt de verbinding gelegd met de dagelijkse praktijk.
Terug naar boven 
In het tijdschrift ‘Sandra en Siona gaan voor een goed gesprek’ zijn de belangrijkste principes van goede communicatie in de zorg samengevat. Ook vind je in dit, door Vilans samengestelde, blad praktische tips en materialen om in een team ervaringen uit te wisselen. Download het tijdschrift (pdf).
Begeleidende teksten over communiceren uit het magazine vind je hier:
Terug naar boven 
De werkbladen sluiten aan bij de thema’s uit de magazines over communiceren in de zorg: ‘Sandra en Siona gaan voor een goed gesprek’ (zie boven) en ‘Rik en Wendy leren een goed gesprek’ (zie onder). Elk werkblad bevat een introductie, een of meer werkvormen, suggesties en overpeinzingen. De werkvormen duren bij groepen van maximaal 20 deelnemers niet meer dan 30 minuten. Ze zijn te gebruiken zonder veel voorbereiding. Werkmateriaal is toegevoegd om te kopiëren.
Terug naar boven 
Ezelsbruggetjes voor betere communicatie in de zorg zijn in posterformaat verkrijgbaar. Bijvoorbeeld: 'Laat OMA thuis' (Oordelen, Meningen, Adviezen). Of : 'Maak je niet DIK' (Denk In Kwaliteiten). De posters zijn gratis te downloaden. Print ze uit en hang ze op in de koffiekamer! Bekijk alle posters
De posters zijn ezelsbruggetjes bij Doelgericht communiceren
Terug naar boven 

Vilans heeft speciale kaarten gemaakt waarop kort en bondig de belangrijkste principes voor feedback staan. Er is een kaart voor 'goede feedback' en een kaart voor 'misfeedback'. Op de kaarten staan praktische tips voor het geven én ontvangen van feedback. Download (en print) de kaarten via de aparte pagina Feedback-kaarten.
Terug naar boven 
Deze handleiding helpt zorgmedewerkers met cliënten in gesprek te gaan over vrijheid en veiligheid. De handleiding en werkvormen zijn ontwikkeld door adviesbureau Artemea en LOC, landelijke organisatie van cliëntenraden. Accolade Zorggroep testte de werkvormen binnen haar locatie De Wijngaard in Bosch en Duin. De resultaten zijn bijzonder positief. Door het gesprek aan te gaan bleken er allerlei kansen om vrijheidsbeperkende ingrepen los te laten.
Terug naar boven 
‘E-magazine Rik en Wendy leren een goed gesprek’ is speciaal voor studenten en leerlingen die stage lopen in de zorg. Ook voor zorgorganisaties die aanstormend talent onderdak geven is het interessant. In het tijdschrift komen vragen aan bod als: Hoe ga je tijdens je stage om met kritiek? Durf je vragen te stellen en op te komen voor jezelf? Hoe communiceer je met collega’s, cliënten en je stagebegeleider? In het magazine staan fotostripverhalen, achtergrondinformatie en tips. Het e-magazine is gemaakt als aanvulling op het magazine ‘Sandra en Siona gaan voor een goed gesprek’ (zie hierboven).
Terug naar boven 
Hoe maak je écht contact met de cliënt? Binnen het ZonMw-project 'Stop! Contact?' zijn video’s, cartoons en een e-learning ontwikkeld die zorgmedewerkers meer bewust maken van de eigen rol in het contact maken met de cliënt. De materialen zijn ontwikkeld door LOCOmotion binnen het ZonMw-project 'Stop! Contact?' Bekijk de materialen van Stop! Contact? op de website van LOCOmotion.
Terug naar boven 
Goede communicatie tussen zorgverlener en de cliënt draagt bij aan het zorgproces en verbetert zo de behandeling en de kwaliteit van leven van de cliënt. Maar communiceren met mensen met beperkte gezondheidsvaardigheden blijkt lastig in de praktijk. Vilans heeft een informatieblad met zes tips voor zorgverleners (pdf). De tips zijn voortgekomen uit het co-creatietraject ‘Verbeter de chronische zorg!’, dat in het najaar van 2012 plaatsvond.
Meer weten over wat 'beperkte gezondheidsvaardigheden' inhoudt, zie deze site
Terug naar boven 
Vanuit de Zorg voor Beter-werkplaats cliëntenperspectief zijn verschillende materialen ontwikkeld om de cliënt meer centraal te zetten, waaronder deze casus.
Stel: Je komt bij een cliënt over de vloer van de wondverzorging van mevrouw. Je hebt daarvoor een protocol, waarin staat hoe je de wond moet verzorgen. Daarnaast moet je noteren wat je hebt gedaan en hoe de wond zicht ontwikkelt. Je hebt in totaal 15 minuten. Hoe benader je de cliënt?
Terug naar boven 
SoChicken, een innovatieve website over gezondheid en geluk, publiceert een interessante pagina over ‘hoe word ik een betere luisteraar’ Met een uitgebreide lijst tips, zoals zet je mobiel uit, laat de ander praten, maak geen zinnen af, enzovoort, zie de site SoChicken
Terug naar boven 
Speciaal voor mantelzorgers en zorgprofessionals is er nu een vragenlijst waarmee je in kaart brengt hoe de communicatie verloopt met cliënten die dementie hebben. De ingevulde lijst kan een startpunt zijn om met andere zorg- en hulpverleners in gesprek te gaan over de veranderde communicatie. Download de vragenlijst (pdf)