Met familie en mantelzorgers
Door de ontwikkelingen in de langdurende zorg spelen familieleden en andere naasten een steeds grotere rol in de zorg en ondersteuning van cliënten. Daarmee wordt de samenwerking met en ondersteuning van deze mantelzorgers steeds belangrijker.
Het Thema Familieparticipatie en Thema Mantelzorg, elders op deze site, is deels gewijd aan het verbeteren van de communicatie met familieleden. Zie bijvoorbeeld de pagina communicatie bij het thema familieparticipatie. Op de pagina Materialen staat een aantal leuke hulpmiddelen. De op die pagina genoemde 'Toolkit Familieparticipatie' is een aanrader voor zorgorganisaties die aan de slag willen met het verbeteren van de communicatie met familieleden.
Handreiking: Samenwerken formele en informele zorg
Voor het welzijn van ouderen in zorgorganisaties is een goede samenwerking met mantelzorgers, familie, vrienden en vrijwilligers belangrijk. Deze handreiking staat boordevol tips voor een gelijkwaardige samenwerking tussen mantelzorgers, netwerk, vrijwilligers en zorgmedewerkers.
In de verschillende hoofdstukken staat steeds een ander perspectief centraal: van de bewoner, familie en netwerk, vrijwilliger of zorgmedewerker. Bij ieder voorbeeld staan dilemma’s benoemd en de tips. Aan het eind vind je vijf kaarten die je kunt gebruiken in je dagelijks werk om het gesprek te voeren.
De handreiking is bedoeld voor alle medewerkers in de ouderen die het welzijn van bewoners en de samenwerking met informele zorgverleners verder willen versterken.

Vijf tips voor communicatie tussen professional en mantelzorger
Professionals zullen in toenemende mate samenwerken met mantelzorgers. Hoe kun je ervoor zorgen dat de communicatie en samenwerking soepel verloopt?
- Toon interesse. Vraag bijvoorbeeld regelmatig hoe de mantelzorger zich voelt en of de zorg niet te zwaar wordt.
- Blijf afstemmen. Bekijk regelmatig of de zorgtaken nog goed verdeeld zijn. Misschien wil de mantelzorger meer of minder zorgtaken uitvoeren, of is de situatie veranderd en komt het beter uit dat hij of zij andere taken op zich neemt.
- Wees benaderbaar. Zorg dat verbeterpunten of kritiekpunten voor de mantelzorger bespreekbaar zijn en schiet daarbij niet meteen in de verdediging.
- Wees eenduidig. Benoem één contactpersoon voor de mantelzorger, en als dit niet mogelijk is, zorg dan voor goede afstemming zodat de mantelzorger niet met elke hulpverlener opnieuw hoeft af te stemmen.
- Voorkom teleurstelling. Vraag wat de verwachtingen zijn van de mantelzorger en leg het uit wanneer deze verwachtingen niet helemaal kloppen. Zo voorkom je onbegrip en irritaties.
Instrumentenkoffer mantelzorgers
De instrumentenkoffer is een verzameling documenten die bijdragen aan de kwaliteit van de communicatie van zorgprofessionals met de mantelzorger. Meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Stichting Transmurale Zorg
Meer informatie over familie en mantelzorgers
Met vrijwilligers
Het Thema Vrijwilligerswerk, elders op deze site, is deels gewijd aan het verbeteren van de communicatie en samenwerking met vrijwilligers. Op de pagina Materialen staan praktische hulpmiddelen bij het verbeteren van de samenwerking.