Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Werken met het zorgdossier

Wat is het zorgdossier?

Het zorgdossier is de plek waar jij alle relevante (medische) gegevens van jouw cliënt bewaart. Dit kan basisinformatie zijn, zoals zijn of haar naam, het adres of het burgerservicenummer. Maar bijvoorbeeld ook medische gegevens of uitgevoerde handelingen noteer je hier.

Veel van deze gegevens zijn noodzakelijk voor een goede zorgverlening en voor het welzijn van je cliënt. Want zonder deze informatie weet een andere zorgverlener bijvoorbeeld niet wat voor zorg een cliënt al ontvangt, of moet krijgen. Het is dus altijd enorm belangrijk om deze gegevens goed bij te houden. 

Het verschil tussen een zorgdossier en een zorgleefplan

Over het zorgdossier heerst veel verwarring. Zo wordt dit ook weleens het zorgplan of zorgleefplan genoemd. Dit is niet één-op-één hetzelfde. Het zorgplan, oftewel zorgleefplan, is namelijk een onderdeel van je zorgdossier. Dit onderdeel is een document, waarin de afspraken over de zorg voor de cliënt worden vastgelegd. Het zorgplan vormt dus de basis voor de te verlenen zorg. Het gehele zorgdossier is omvangrijker en bestaat uit een aantal onderdelen, zoals de intake, het verslag, het zorgplan, een behandelingsplan en het actueel medicatie-overzicht. Lees meer over het zorgplan.

  • Tip! Het zorgdossier is altijd van de cliënt zelf. Maak het voor hem of haar dus gemakkelijk om dit in te zien en ook invloed op uit te oefenen.

Meer weten over het zorgdossier? 

Bekijk dan ook de drie nieuwe animaties over methodisch werken, rapporteren en de zorgplanbespreking.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.