Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zelfredzaamheid

Zelfmanagement en eigen regie

Zelfredzaamheid en zelfmanagement

De begrippen ‘zelfredzaamheid’ en ‘zelfmanagement’ liggen dicht bij elkaar maar verschillen ook. Zelfredzaamheid is een term die in de ouderenzorg en thuiszorg (care) en welzijn gebruikt wordt. Zelfredzaamheid gaat meer over algemene dagelijkse activiteiten: jezelf wassen, je huis verzorgen, contacten met anderen onderhouden. In zorgstandaarden (1e en 2e lijn) wordt meer gesproken over zelfmanagement. Zelfmanagement gaat niet alleen over goed kunnen omgaan met de ziekte en de gevolgen daarvan, maar vooral ook over een goed leven hebben mét de ziekte. Hoe kan de chronische ziekte ingepast worden in het dagelijkse leven van iemand. De patiënt speelt daarbij een actieve rol; de zorgverlener ondersteunt de patiënt daarbij. Lees meer over zelfmanagement bij het thema persoonsgerichte zorg. 

Eigen regie

Een belangrijk onderdeel van zelfredzaamheid en zelfmanagement is eigen regie, ofwel zelfregie. Eigen regie gaat om het zelf beslissen over je leven en zorg en ondersteuning daarbij. Centraal staat: wat wil ik? Eigen regie is: het vermogen om je eigen leven en noodzakelijke ondersteuning te regelen en het praktische vermogen om jezelf te redden in lichamelijk, sociaal en psychisch opzicht.

Eigen regie gaat om de volgende vier aspecten:
1. Uitgaan van het positieve: wat kan ik wel als cliënt, waar ligt mijn kracht?
2. De cliënt versterken door inzicht in zijn eigen drijfveren en situatie: op welke gebieden gaat het goed, op welke gebieden gaat het niet zo goed, wat wil ik nog of weer graag kunnen doen?
3. De zeggenschap over ondersteuning en hulp zoveel mogelijk bij de cliënt laten: wat wil ik met mijn leven, waar wil ik aan werken, welke hulp heb ik daarbij nodig en hoe wil ik dat die hulp eruit ziet?
4. Het versterken en inschakelen van informele en sociale netwerken.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Jeanny Engels 18/5/2015

Beste Bertien,
Dank voor je vraag 'in hoeverre familieleden en zorgverleners de regie van iemand mogen bepalen'. Als iemand niet (meer) in staat is om zelf de regie te bepalen over wat er wel of niet met hem of haar gebeurt, dan is het zaak dat anderen dat van deze persoon overnemen. Dit 'overnemen' gebeurt dan zo maximaal mogelijk op een manier zoals deze persoon dat zou hebben gewild. Familieleden die deze persoon goed kennen, kunnen hierbij helpen. Zorgverleners en familieleden kunnen aan de reacties van iemand zien of ze dat op een manier doen die past bij deze persoon. Goed observeren is dan een belangrijke kwaliteit en voordurend en waar mogelijk afstemmen met familieleden die deze persoon heel goed kennen. Iets overnemen van iemand brengt altijd het risico met zich mee dat dit minder goed past bij de persoon zelf en mogelijk uitgaat van de behoeften van diegene die 'overneemt'. Reflecteer met je team en met familieleden of je samen nog steeds op het goede spoor zit: de eigen wensen en behoeften van de persoon waarvoor je zorgt en waarvan je de regie overneemt.
Hartelijke groet,
Jeanny Engels


Bertien Ensing 15/5/2015

Ik ken iemand met ernstig hersenletsel. Ze woont in de 24 uurs zorg.Je ziet lichamelijk niets aan haar maar ze is ernstig beperkt doordat ze alles binnen enkele seconden vergeet. Alleen haar familie herkent ze op het moment dat ze ze ziet. Dan wordt ze blij, Als ze weg zijn weet ze het niet meer. Deze vrouw zou als ze helemaal haar eigen regie zou voeren, niet meer eten en drinken en alleen in bed liggen. Ze wordt behalve van haar familie nergens blij van. Mijn vraag is: In hoeverre mogen familie en hulpverleners de regie bepalen?