RSS 2.0
Home Thema's Zelfredzaamheid Praktijk Wat is zelfredzaamheid bij ouderen?

Zelfredzaamheid

Wat is zelfredzaamheid bij ouderen?

Letterlijk betekent zelfredzaamheid: jezelf kunnen redden. Zelfredzaamheid is het vermogen van mensen om zichzelf te redden op alle levensterreinen met zo min mogelijk professionele ondersteuning en zorg. Door behoud en/of versterking van zelfredzaamheid kan zorg of intensivering van zorg worden voorkomen of uitgesteld. 

Bij zelfredzaamheid kan een onderscheid gemaakt worden in:

 • De ‘grote’ zelfredzaamheid: de eigen regie over gezondheid en ziekte. Centraal staat wat heeft iemand nodig om zo gelukkig mogelijk te zijn?
 • De ‘kleine’ zelfredzaamheid: het kunnen uitvoeren van praktische handelingen om zelfstandig te kunnen functioneren.

Bij zelfredzaamheid gaat het om de volgende levensterreinen:

 • Dagbesteding (vrije tijd, zinvolle activiteiten).
 • Lichamelijk, psychisch en cognitief functioneren.
 • Sociaal netwerk.
 • Woonsituatie.
 • Huishouden.
 • Algemene dagelijkse levensverrichtingen.
 • Mobiliteit.
 • Financiën.

Samenredzaamheid

Zelfredzaamheid gaat ook om het vermogen van mensen om zich zoveel mogelijk te redden met behulp van vrienden, buren, familie en vrijwilligers. Dit noemen we ‘samenredzaamheid’. Zie folder Vakbekwaam mensenwerk: anders werken in de langdurige zorg (pdf) van ActiZ.

Waarom is werken aan zelfredzaamheid belangrijk?

Waarom is het voor een zorgmedewerker belangrijk om te werken aan zelfredzaamheid?

Doe het voor jezelf

Het thema zelfredzaamheid vraagt van elke zorgverlener specifieke aandacht. Zelfredzaamheid is een belangrijk onderdeel van het nieuwe beroepsprofiel en expertisegebied van de wijkverpleegkundige. Lees meer over de onder Onderwijs.

Doe het voor de cliënten

De meeste cliënten willen onafhankelijk van anderen zijn, zelfstandig blijven wonen en zelf de regie over hun leven houden. Dit is een belangrijke reden om cliënten te ondersteunen bij het zo zelfredzaam mogelijk blijven.

Doe het voor de samenleving

We moeten met minder mensen en geld meer cliënten helpen:

 • Het aantal zelfstandig wonende, kwetsbare oudere mensen en chronisch zieken neemt de komende jaren toe.
 • Vanaf 2015 is er 25% minder geld voor persoonlijke verzorging en begeleiding en 40% minder voor huishoudelijke hulp. Veel gemeenten bezuinigen op welzijnswerk.
 • Er komt waarschijnlijk een tekort aan arbeidskrachten in de zorg, hoewel dit per regio verschilt. Om deze reden nemen steeds meer zorgkantoren het werken aan zelfredzaamheid op in het inkoopbeleid. Gemeenten zullen dat straks ook doen.
JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl] Security code

Reacties

Jeanny Engels 20/4/2017

Beste Joost,
Zo te lezen heb jij het al best goed voor mekaar om zelfredzaam te zijn. Het gaat er vooral om dat je zoveel mogelijk je eigen dingen kunt blijven doen, die jouw leven boeiend en waardevol maken. Samen met andere mensen om je heen en met hulp van zorgverleners waar dat nodig is. Heb vooral een goed leven!
Hartelijke groet, Jeanny Engels


Joost Kostelijk 20/4/2017

over het algemeen heb ik iets meer beeld nodig om te weten wat zelfredzaamheid inhoudt
ik heb al veel bereikt zoals het huishouden runnen , lekker koken, strijken, schoonhouden van woonkamer stofzuigen en plannen op een rijtje zetten waar je aan toe wilt komen.
vooruit denken van wat er verder gedaan moet worden.
bezig zijn met hobby,s zoals liefdesgedichten schrijven , belijdenis zaken op papier zetten van wat je belangrijk vind wat je heeft geleerd en je gevoel volgen wat je van god en jezus vind.
houdt van romantiek met verleidelijke vrouwen en liefde bedrijven film kijken als je daar tijd voor hebt en nog veel dingen
het is de kunst om het zo te doen dat je het belangrijkste gedaan hebt en dan kan je altijd nog bezig zijn met je hobby,s als het maar overzichtelijk blijft.