Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Zelfredzaamheid

E-learning en scholing

Hoe versterk jij samen met je team en je cliënten de zelfredzaamheid van je cliënten? Leer hoe je dit kunt aanpakken en krijg concrete praktische handvatten. Motiverende gesprekstechnieken zijn hierbij belangrijk. Ook kunnen de e-learning Zelfredzaamheid en de leerwerkplaats ‘Samen werken aan zelfredzaamheid’ je hierbij helpen.

 

Terug naar boven

Motiverende gesprekstechnieken

Hoe motiveer je een cliënt die meer kan dan hij of zij wil? Dat is een hele kunst. Bij motiverende gespreksvoering ga je met de cliënt aan de slag om te bereiken dat die intrinsiek gemotiveerd wordt tot verandering. Als eerste is nodig dat de cliënt aan het twijfelen raakt over zijn huidige gedrag (bijvoorbeeld: zou ik niet gezonder moeten eten?). Pas daarna kun je ander gedrag activeren, richting geven en werken aan het volhouden. Motivatie is afhankelijk van drie componenten:

  • Willen: het belang van verandering inzien.
  • Kunnen: het hebben van vertrouwen in verandering.
  • Klaar zijn: het stellen van prioriteiten.

Motiverende gespreksvoering staat of valt met goede gesprekstechnieken. Belangrijk is dat je empatisch bent: dat je je daadwerkelijk inleeft in de cliënt en niet doet alsof. Lees de publicatie Motiverende gesprekstechnieken (pdf) van Vilans, met veel praktische tips.

Terug naar boven

Gratis e-learning zelfredzaamheid

Het stimuleren van zelfredzaamheid is een steeds belangrijker onderdeel van het werk van zorgverleners. Daar komt een hoop bij kijken. Doe daarom deze gratis e-learning en leer alles over het belang van zelfredzaamheid en hoe je dit stimuleert bij jouw cliënten. De e-learning bestaat uit 19 vragen waar je ongeveer 30 minuten mee bezig bent.

Terug naar boven   

E-learning Zelfredzaamheidsradar

Met de Zelfredzaamheidsradar breng je de zelfredzaamheid van je cliënten in kaart. Samen bedenk je manieren hoe je de zelfredzaamheid van de cliënt kunt verbeteren. Scoort jouw cliënt bijvoorbeeld slecht op mobiliteit? Dan kun je samen op zoek naar hulpmiddelen om dit te verbeteren.

In de e-learning 'Zelfredzaamheidsradar' krijg je 17 vragen waarin je jezelf de basiskennis over zelfredzaamheid en de Zelfredzaamheidsradar eigen kunt maken. Ook bij deze e-learning kun je een certificaat halen. Daarnaast krijg je 1 accreditatiepunt.

Terug naar boven

Video: Zelfredzaamheid en technologie

Dit filmpje (8 min.) laat zien hoe technologische ontwikkelingen - zoals een magnetron, scootmobiel, internet, domotica - mensen in staat stelt langer in hun eigen huis te blijven wonen:

https://vimeo.com/125137694

Terug naar boven

Video: Eigen regie en samenwerking met het netwerk

Dit filmpje (8 min.) laat zien hoe zelf- en samenredzaamheid cliënten helpt plezier te houden in het leven en hen een gevoel van eigenwaarde geeft:

https://vimeo.com/124029732

Terug naar boven

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.