
Veranderen de eisen waaraan het zorgleefplan moet voldoen als ik volgens z=p=r,t wil werken?
Nee, deze eisen zijn hetzelfde, hier gelden geen andere eisen voor. Wel is een goed en actueel bijgewerkt zorgleefplan belangrijk voor het werken met z=p=r,t, omdat dit de basis is voor de planning en de verantwoording. Voor een juiste planning is het dus extra noodzakelijk dat het zorgplan is bijgewerkt en klopt.
- Op de website van het zorgleefplan kun je meer informatie vinden over het zorgplan.
Hoe gaat de zorgverzekeraar om met z=p=r,t?
De zorgverzekeraar moet beoordelen of de zorg is geleverd in lijn met de regels en werkelijkheid. In de controlehandleiding staat op welke manier de zorgaanbieder zelf het risico van de feitelijke levering van de gedeclareerde uren kan toetsen. In deze controlehandleiding staat ook hoe zorgverzekeraars dit risico onderzoeken bij een materiële controle.
Hoe ziet een materiële controle eruit?
Bij de materiële controle kijken zorgverzekeraars bijvoorbeeld eerst of ze grote afwijkingen in de verwachte of gemiddelde zorgkosten zien. Of in allebei. Is dit het geval? Dan gaan ze in gesprek met het management of de zorgadministratie. En ze kijken naar de feitelijke levering van zorg op basis van dossiercontroles. Je merkt hier in de praktijk niets van, dit gaat meestal via de zorgadministratie van jouw organisatie. Werkt je organisatie volgens z=p=r,t? Dan houden ze hiermee rekening bij het beoordelen van de indicaties in relatie tot de dagrapportages en het zorgleefplan.
Welke rol speelt ons ECD/softwaresysteem bij de verandering?
Uit de verschillende praktijkvoorbeelden blijken de ervaringen verschillend. Dit komt door de hoeveelheid aan aanbieders en systemen. Wel is zeker dat een aantal werkstromen of codes moet worden aangepast. De praktijkervaring leert dat de hoeveelheid aanpassingen sterk afhangt van de mate waarin het ECD/software al ondersteunend is aan het primaire proces.
Wat hebben z=p=r,t en de nieuwe bekostiging op basis van cliëntprofielen met elkaar te maken?
Z=p=r,t kun je zien als een tussenstap naar de nieuwe bekostiging van zorg die zorgorganisaties vanaf 2022 kunnen testen. Voor z=p=r,t is het nodig dat je als wijkverpleegkundige vooruitkijkt en de ingeplande tijd per cliënt goed inschat. Op deze manier gebeurt de declaratie op basis van de planning en niet meer op basis van geregistreerde tijd.
Cliëntprofielen
De nieuwe bekostiging kan dit makkelijker maken, door elke cliënt aan een profiel toe te wijzen. Op basis van dit cliëntprofiel kan je zorgorganisatie afspraken maken over de vergoeding voor een langere periode zorg. Dat betekent dat inkomsten steeds minder afhangen van geregistreerde zorguren.
Verzameldocument veelgestelde vragen
Er zijn verschillende terugkerende vragen rondom alle onderwerpen verzameld. Benieuwd naar alle veelgestelde vragen?
Je vindt ze hier.
Terug naar 'Overige externe regels en ontwikkelingen'