Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Zorgprofessionals die met plezier werken, zijn gemotiveerd, gepassioneerd en betrokken bij bewoners. Werkplezier wordt bepaald door verschillende onderdelen, zoals omgang met collega’s, de interactie met cliënten, werkdruk, soort werkzaamheden, de kans om te leren. Je werkplezier kun je zelf beïnvloeden, maar ook jouw team of in je organisatie kan een rol spelen. Benieuwd hoe je jouw werkplezier kan vergroten? Binnen dit thema vind je inspiratie, werkvormen en ervaringsverhalen om hiermee aan de slag te gaan. 

Verminderen regeldruk

Als zorgverlener ben je veel tijd kwijt met het invullen van formulieren en checklists. Deze administratieve taken zorgen voor een hoge werkdruk en zijn niet goed voor het werkplezier. Je vindt hier informatie en hulpmiddelen die helpen met het verminderen van regeldruk.
Lees verder

Onnodige zorghandelingen

Onnodige zorghandelingen komen veel voor. Handelingen die vroeger nuttig en efficiënt leken. Met Slim zorgen ga je als team zelf aan de slag met het terugdringen van onnodige zorghandelingen om de kwaliteit van zorg voor de cliënt te verbeteren.
Lees verder

Verzorgend leiderschap

Er zijn heel veel verschillende soorten leiders. En die zitten echt niet alleen aan vergadertafels. Leiders vind je ook op de werkvloer. Hoe pak je jouw rol als verzorgend leider? 

 
Bekijk de 9 handvatten

Tijd voor zorg

Zorgmedewerkers moeten veel tegelijkertijd doen en lopen daarbij vaak tegen allerlei tijdsproblemen aan. Je vindt hier allerlei interactieve werkvormen om bewuster om te gaan met tijd. 
 
Lees meer

Zorg voor jezelf

Kennis van jezelf is de basis voor de relatie met anderen, jezelf kennen als professional. Het is dus belangrijk dat je kunt reflecteren op wat je doet en voelt. Wat doen de problemen van de cliënt met jou?

 

Leren op de werkplek

De zorg verandert voortdurend. Dit vraagt om anders en continu leren. En dat terwijl er een tekort aan personeel is en je vaak niet genoeg tijd hebt. Hoe blijf je toch leren en van alles op de hoogte?


 
Lees verder

Terugdringen onnodige zorg

Slim Zorgen heeft als doel onnodige zorghandelingen terug te dringen. Bij Slim zorgen ga je op een projectmatige manier aan de slag met een of meerdere teams met het terugdringen van onnodige zorghandelingen.
Lees verder

Materialen zorg verbeteren

Er zijn verschillende materialen ontwikkeld die kunnen ondersteunen bij het verbeteren van de zorg. Hieronder vind je materialen die je kunt gebruiken bij het verbeteren van je werk