Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Werkplezier

Praktijkvoorbeelden

Op welke manier werken zorgverleners aan het verminderen van de regeldruk? Wat zijn hun tips en ervaringen? Onderstaande praktijkverhalen geven inzicht in de wijze waarop met regeldruk wordt omgegaan binnen de diverse organisaties.

Mooie (ont)regelinitiatieven vanuit organisaties en zorgverleners zelf

In de merkbaarheidsscan [Ont]Regel de Zorg 2020 komt naar voren dat het (ont)regelen van de zorg een taai vraagstuk is. Iets waar blijvend aandacht voor nodig is. In deze scan zijn ook goede voorbeelden opgehaald in de praktijk waar het (ont)regelen wel goed is gelukt en positief effect heeft op de ervaren regeldruk. 

'Vragen wat een bewoner wil, kost niet meer tijd'

Wat gebeurt er als we ons niet vasthouden aan regels, afvinklijstjes en formulieren? Dat was de vraag die verzorgende IG Esther Jong-Van Wilsum zichzelf stelde toen ze merkte dat haar werk steeds meer belemmerd werd door al die regels. Ze besloot actie te ondernemen en het zelf te ervaren.

Regels schrappen: Van moeten naar de bedoeling achterhalen

Rivas Zorggroep is al meer dan vijf jaar bezig met het stroomlijnen en verminderen van de administratieve lasten. Adviseur en regiehouder Isabeth Arts en project- en locatieleider Arda van Eeuwijk vertellen hoe zij dit aanpakken.

Meer rust door minder registratielast

Personenalarmering neemt steeds meer toe. En daarmee ook de administratieve lasten voor zorgverleners in de thuiszorg. De registratie ervan is bovendien zeer tijdrovend. Dat moet anders, vindt Archipel Thuis dat thuiszorg levert in Eindhoven en omgeving. Aan projectleider en beleidsmedewerker Kwaliteit Sabine Veldhuijzen de taak de registratielast te verminderen.

Regels schrappen in 40 minuten

‘Schrappen, snappen en verbeteren, dát is wat we willen doen’. Projectleider Desirée Krol staat voor een groep zorgmedewerkers van de zorgorganisatie Noorderbreedte in Leeuwarden. Samen met haar collega’s Sandra, Lesley en Geertje, verzorgde ze een aantal mini-schrapsessies om de registratiedruk aan te pakken.

Dagbesteding zonder registratielast

Een middagje samen bingoën of breien zonder bureaucratisch gedoe. De nieuwe indicatieloze dagbesteding  genaamd Gast&Hof  bestaat sinds een jaar in Yerseke, Kruiningen en Rilland. De proef is zo’n succes dat mensen zich voortaan niet meer hoeven aan te melden voordat ze kunnen aanschuiven bij de dagbesteding in het zorgcentrum.

‘Uitleggen en efficiënter organiseren’

Als wijkverpleegkundige liep Laura Vink regelmatig tegen zaken aan waarvan ze dacht: “dat kan anders en handiger”. Via de zorgadviesraad van haar werkgever Zorgspectrum, zorgorganisatie in Vianen en omstreken, regelde ze deelname aan een van de schrapsessies die Vilans organiseert.

'Meer begrip kan leiden tot minder administratieve lasten' 

Zorgorganisatie Het Hoge Veer in Raamsdonksveer is al langer op zoek naar manieren om de administratieve lasten terug te dringen. Staffunctionaris kwaliteit Marleen Benschop en collega Janine Beerens geven hun visie op het terugdringen van de administratieve lasten.

Regeldruk: prioriteit bij Zorggroep Ter Weel

‘Zorg dat het werkt, en dat diegene die aan het bed staat de zorg ook leuk blijft vinden,’ zegt Henri Trieling, teamleider van Zorggroep Ter Weel. Hij vertelt hoe Zorggroep Ter Weel de regeldruk aanpakt en wat hen daarbij heeft geholpen.

Hoe dringt Humanitas de administratieve lasten terug?

Humanitas is op zoek naar manieren om ervoor te zorgen dat de zorgprofessionals zoveel mogelijk tijd en ruimte hebben voor de mensen waarvoor zij zorgen. Dat doen zij onder andere met schrapsessies. De eerste ervaringen zijn positief: ‘het kan echt met minder’. ​

Rivas Zorggroep dringt registraties terug

Adviseur Kwaliteit en Veiligheid André Hoogendoorn bij Rivas Zorggroep: 'Je moet blijven aantonen dat het zin heeft om met elkaar de regeldruk aan te pakken en dat het helpt om het werk beter te organiseren.'

Zorgorganisatie Wilgaerden werkt aan minder registraties

'Soms zijn we wel 40 procent van de tijd bezig met administratie. Kostbare tijd die we liever aan de cliënt besteden.' Teamcoach in de thuiszorg Gerda Jong van zorgorganisatie Wilgaerden, vond het tijd voor verandering.

Radicale vernieuwing

Carintreggeland

Er is een radicale vernieuwing nodig in de zorg. Carintreggeland wil van regels naar relaties. Bekijk de video voor meer informatie.

https://www.youtube.com/watch?v=NN4YUTnNj98

Publicatie: Van regels naar relaties

In deze publicatie lees je hoe een aantal zorgorganisaties de beweging van regels naar relaties maakt. In verschillende interviews lees je hoe vernieuwers omgaan met belemmerende regels, inclusief voorbeelden van regels die zijn geschrapt.

Vergroten digitale vaardigheden levert tijdwinst op 

Betere digitale vaardigheden zorgen voor een kortere registratietijd. Dat betekent dat hierin investeren loont als jouw zorgorganisatie iets wilt doen aan het verminderen van regeldruk. Ook zelf aangeven dat je graag een computercursus wilt volgen, is natuurlijk een optie als je zelf niet zo ‘digivaardig’ bent.

Inspirerende voorbeelden van de V&VN

Wat kun jij doen om het aantal registraties in jouw werkomgeving te beperken? Bekijk de video’s met voorbeelden van drie vakgenoten, gemaakt door de V&VN.

1. Pauline Meurs: Maak onderscheid

Verpleegkundigen en verzorgenden kunnen door de vele verplichte registraties het gevoel krijgen van wantrouwen. Pauline Meurs voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en samenleving zegt daarover bijvoorbeeld: Maak onderscheid tussen regels om te handhaven en regels om naar eigen inzicht toe te passen.

https://www.youtube.com/watch?v=0Le2lILN9o4

2. Boris van Zalk: Vertrouw op je eigen werk

Wijkverpleegkundige Boris van Zalk geeft een voorbeeld van het vertrouwen dat hij verwacht: ik ben nu een afvinklijstje aan het invullen om risico’s in kaart te brengen voor ouderen mensen thuis. Dat is niet iets waar ik een lijstje bij nodig heb, dat kan ik beoordelen vanuit mijn vak.

https://www.youtube.com/watch?v=NIuKRMAoCrM

3. Ron Koop: Registraties geven een kwaliteitssignaal

Of bekijk het mooie voorbeeld van Ron Koop, verpleegkundig specialist bij zorgorganisatie Livio.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.