Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Verbeteren doe je zo

Geeltjesmeting: eenvoudige incidentmeting

De Geeltjesmeting is een laagdrempelige manier om inzicht te krijgen in wat er niet goed gaat op de afdeling. De Geeltjesmeting kun je voor verschillende onderwerpen gebruiken, zoals medicatieveiligheid of vrijheidsbeperking.

Wat kunnen we verbeteren?

Twee weken lang registreren medewerkers fouten en bijna-fouten door geeltjes (zelfklevende memoblaadjes) op een Geeltjesposter te plakken. Medewerkers kunnen dit anoniem doen, met een korte beschrijving van het (bijna-)incident.

Tip!

Druk de poster af op A0-formaat (bijvoorbeeld bij een kopieerwinkel). Laat hem niet plastificeren, want dan plakken de geeltjes niet meer!

De poster hangt op de afdeling en maakt voor iedereen direct zichtbaar wat er mis gaat. Daarna worden de geeltjes geanalyseerd. Bijvoorbeeld met behulp van staafdiagrammen in een excel-spreadsheet. De resultaten worden gezamenlijk besproken. Wat kunnen we hiervan leren? Wat kunnen we verbeteren?

Download en print geeltjesposter (pdf)

Voorbeelden gebruik van geeltjesmeting

De poster is bruikbaar voor het meten van allerlei soorten incidenten of dingen die niet goed gaan. Enkele voorbeelden van gebruik binnen de Zorg voor Beter-trajecten zijn:

Meten van medicatiefouten

Twee weken lang registeren medewerkers medicatiefouten door een geeltje op de poster te plakken. Deze instructie medicatieveiligheid (pdf) geeft een overzicht van voorbeelden van medicatiefouten, die je in de poster kunt plakken. Je kunt ook de lijst met Steekwoorden medicatieveiligheid (pdf) bij de poster plakken. Analyseer aan het eind van de week hoeveel en welke fouten er gemaakt zijn. Dit kan in de bijbehorende spreadsheet medicatieveiligheid (xls). Op basis van de analyse kun je samen met het team verbeteracties formuleren.

Meten van incidenten rond incontinentiezorg

Twee weken lang registreren medewerkers incidenten/observaties door geeltjes op de poster te plakken. Bijvoorbeeld verkeerd gebruik van incontinentiemateriaal, lekkage of obstakels op de gang waardoor de route naar het toilet wordt gehinderd.

Meten van vrijheidsbeperkende maatregelen

Medewerkers registreren zowel afgesproken als niet-afgesproken vrijheidsbeperkingen, door geeltjes op de poster te plakken. Lees meer in de instructie vrijheidsbeperkende maatregelen (pdf) voor het analyseren van de meting.

Registreren van tijdswinst als gevolg van verzorgend wassen

Met behulp van de geeltjesposter wordt bijgehouden hoeveel tijdswinst verzorgend wassen (wassen zonder water) oplevert en wat er aan extra zorg geboden wordt in deze tijd. Lees voor meer informatie de instructie verzorgend wassen (pdf). 

De geeltjesmeting maakt ook bijna-incidenten en kleine fouten zichtbaar. Van die bijna-incidenten kan juist veel geleerd worden. Het uitvoeren van de kortdurende meting zorgt voor bewustwording bij medewerkers over de risico's en hun verantwoordelijkheid in het zorgproces. De terugkoppeling van gebruikelijke registratiesystemen duurt vaak lang en is minder transparant.

Lees meer op Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Karel Burgs 2/4/2019

Zit al twintig jaar niet meer in de zorg. Ik hing TOEN al mijn bureau vol geeltjes. Is dit nu ECHT een innovatie? Vraag het me af, maar ben al te lang uit de zorg na burn outverhaal.