Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Soort

Handreiking

Taal

Nederlands

Organisatie / Uitgever

SKILZ

Programma's / projecten

Wet zorg en dwang (Wzd)

Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid

Gepubliceerd op: 10-04-2024

De handreiking Beslisvaardigheid en wilsbekwaamheid gaat over het bieden van ondersteuning aan cliënten bij het nemen van beslissingen en over het beoordelen van wilsbekwaamheid.

Doel van de handreiking

Mensen hebben het recht om zelf te bepalen hoe zij hun leven inrichten en beslissingen te nemen die daarbij horen. Niet iedereen lukt dat (meer) zelfstandig. Dan is ondersteuning bij het nemen van beslissingen van groot belang. Juist omdat deze ook over zaken kunnen gaan die grote invloed op het leven van een cliënt kunnen hebben. 

Wilsbekwaamheid is geen eenvoudig onderwerp omdat het moeilijk te beoordelen is en het grote gevolgen kan hebben voor wat iemand wel of niet zelf mag bepalen. Daarom wordt dit door zorgverleners ervaren als een grote verantwoordelijkheid. Deze handreiking biedt handvatten voor een zo goed mogelijke ondersteuning van cliënten bij het nemen van beslissingen. Het ondersteunen van beslisvaardigheid staat voorop.

Voor wie?

De handreiking is voor zorgverleners in de ouderenzorg en verstandelijk gehandicaptenzorg om hun handvatten te geven om de beslisvaardigheid van cliënten te verbeteren.

Ga naar

SKILZ