Naar hoofdinhoud Naar footer

Deel deze pagina via:

Downloads

Soort

Infographic

Taal

Nederlands

Bron

Vilans en eOverdracht

Programma's / projecten

Waardigheid en trots voor de toekomst

Downloads

Hoe optimaliseer je verpleegkundige overdrachten in de ouderenzorg?

Gepubliceerd op: 04-04-2024

Er zijn steeds meer thuiswonende ouderen die ook thuiszorg ontvangen. Een veelvoorkomende situatie is dat een oudere bijvoorbeeld vanwege een val naar het ziekenhuis moet, vervolgens naar revalidatiekliniek alvorens weer terug naar thuis te kunnen. Goede uitwisseling van gezondheidsgegevens bij elk overdrachtsmoment is essentieel. Welke informatie leg je vast in het Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) en welke informatie heb jij als zorgprofessional nodig voor het verlenen van zorg?

Casus ouderenzorg

Meneer Bartels (83 jaar) is een week geleden in zijn huis gevallen over een drempel. De thuiszorg heeft hem gevonden en de huisarts ingeschakeld. Na onderzoek bleek dat hij zijn enkel heeft gebroken. Na een week kwam hij weer terug op de polikliniek chirurgie en bleek dat een operatie nodig is om het bot goed aan elkaar te laten groeien. Meneer Bartels is alleenwonend in een gelijkvloerse woning en krijgt 2x per dag thuiszorg voor hulp in de ochtend en avond bij de ADL vanwege artrose in zijn heup. Daarnaast heeft hij hulp nodig bij het aanreiken van zijn medicatie.

Let op: Deze casusbeschrijving is ter illustratie. Hierbij is niet uitgegaan van een specifiek classificatiesysteem of specifieke informatiestandaard.

Download informatieplaat

De informatieplaat eOverdracht - verpleegkundige overdrachten ouderenzorg download je onderaan deze pagina.

Welke informatie is van belang?

Vilans heeft in samenwerking met eOverdracht een informatieplaat gemaakt voor de verpleegkundige overdrachten in de ouderenzorg vanuit de casus van meneer Bartels. Hierin is per verpleegkundige overdracht aangegeven welke informatie  per overdracht nodig is voor het verlenen van goede zorg. Bij de (gezondheids)informatie wordt onderscheid gemaakt tussen de basisgegevensset van een client en de actuele verpleegproblemen die in tijd en per gezondheidssituatie verschillen.

Inzicht krijgen door informatiekaart

De informatiekaart geeft inzicht welke informatie je voor welk doel in het ECD vastlegt. De plaat kan helpen bij het gesprek dat je als zorgprofessional hebt met zorgprofessionals uit andere organisaties, waarmee je informatie wil uitwisselen. Zo bedenk je bijvoorbeeld eerder welke informatie je niet ontvangen hebt of zelf nog niet gegeven hebt maar wel van belang is. 

Downloads