Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Valpreventie

Wat is valpreventie?

Onder een val wordt verstaan: plotseling en onvrijwillig op de grond terechtkomen. Of iets een val is of niet, wordt dus niet bepaald door het feit of er wel of geen letsel is opgetreden. Valpreventie is het voorkomen van vallen.

Animatiefilmpje: valpreventie

Wees altijd alert! Als zorgmedewerker kun je een belangrijke rol spelen bij het signaleren en verkleinen van valrisico’s bij ouderen. Dit korte animatiefilmpje (2 min.) van Zorg voor Beter laat zien dat ouderen niet ‘zomaar’ vallen! Kijk samen met de cliënt hoe je valongelukken kunt voorkomen. Dit filmpje is ook goed te gebruiken in een teambespreking of in het zorgonderwijs. 

https://vimeo.com/136812973

Download video Valpreventie

Als je de deze video in presentaties of in het onderwijs wilt gebruiken, waar geen online verbinding beschikbaar is, kun je de video hier ook downloaden. Klik met de rechtermuisknop op de link, en kies voor 'doel opslaan als'.

Oorzaken

De oorzaken van valongelukken zijn in twee groepen te verdelen.

  • Lichamelijke of geestelijke oorzaken zijn onder andere: duizeligheid, slechte mobiliteit, verstoord evenwicht, zichtproblemen, dementie, verkeerd gebruik van medicijnen, psychische verwarring en angst om te vallen.
  • Een val kan ook veroorzaakt worden door producten (o.a. medicijnen, alcohol), hulpmiddelen (loophulpmiddelen, schoeisel) en de omgeving (vloeren, oneffenheden, kleedjes, natte vloeren, ontbreken van verlichting, onoverzichtelijk loopcircuit, gebrek aan goed geplaatste leuningen).

Slaapmiddel verhoogt risico op vallen

Niet alleen de langwerkende vorm van de, vooral als slaappil voorgeschreven, benzodiazepines (‘doorslaapmiddelen’) verhoogt het risico op vallen en botbreuken. Uit onderzoek van het VUmc blijkt nu ook dat juist het gebruik van kortwerkende benzodiazepines (‘inslaapmiddelen’) samenhangt met een verhoogd valrisico. Als zorgmedewerker is het dus van belang dat je alert bent op vallen bij de ouderen die benzodiazepines gebruiken. Signaleer je risico op vallen, ga hierover dan in gesprek met de cliënt en betrek hierbij de apotheek en (huis)arts. Lees meer over op vallen bij het thema Valpreventie.

Gevolgen

Een val van een cliënt heeft vaak grote fysieke en mentale gevolgen. Het is een aanslag op de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en mobiliteit van de getroffene, tijdelijk of zelfs voorgoed. Naarmate een cliënt vaker valt, neemt deze functionele achteruitgang sterker toe. Ook voor de zorginstelling hebben valongevallen consequenties. Iemand die gevallen is wordt onzeker en vraagt meer hulp van verzorgenden. Als er sprake is van fysiek letsel na een val, wordt er eerder een beroep gedaan op de verpleging en (para)medici. Dit heeft tot gevolg dat de werkdruk van de medewerkers toeneemt. Ten slotte stijgen ook de medische kosten door bijvoorbeeld aanschaf van hulpmiddelen, ziekenhuisopname, fysiotherapie en meer behoefte aan verzorging of verpleging.

Bron

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Wessel van Dijk 6/3/2016

Vallen bij ouderen komt voor door de zojuist benoemde oorzaken. Een andere oorzaak is, het plotseling naar toilet willen gaan. Urine incontinentie als veroorzaker. Geplande begeleiding van toilet bezoek reduceert val incidenten. In studies is aangetoond dat zorgvuldig samengestelde verzorgings planning valreductie drastisch reduceert