Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Tijd voor zorg

Tijdsdruk signaleren

Tijdsdruk leidt nogal eens tot haastig werken, met kwaliteitsverlies rond de cliënt, en toenemende stress bij de medewerkers.

Vaak gaan medewerkers die tijdsdruk ervaren minder efficiënt werken. Zij maken meer fouten en gaan door de gevolgen van fouten nog meer tijd verliezen. In de praktijk leidt dit tot de volgende symptomen:

  • Haastig werken bij cliënten.
  • Toenemend ziekteverzuim.
  • Onvrede over de kwaliteit van eigen werk en werksituatie.
  • Minder positieve bejegening van cliënten en collega’s.
  • Kans op uitval en vertrek uit het beroep.

Spanningsvelden voor zorgmedewerkers

Als medewerkers weinig ruimte krijgen om hun werktijd in te delen of zij hebben naar hun beleving geen steun vanuit de organisatie, vermindert de eigen mogelijkheid om in het werkproces zorgactiviteiten flexibel en tegelijk overzichtelijk  te doen plaatsvinden. Er ontstaat een negatieve spiraal. Extra inzet van personeel is dan niet voldoende.

Interactieve werkvorm: tijdproblemen in kaart

Een korte digitale vragenlijst om in een zorgteam na te gaan waar knelpunten zitten. Als het team weet wat de oorzaken zijn van tijdsdruk, kunnen zij meer gericht werken aan oplossingen.
Doe de interactieve werkvorm: Tijddiagnose voor zorgteams op de website van Artemea.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.



Reacties

Trea van der Wijk 16/9/2014

Graag reageer ik op tijdsdruk. Tijdsdruk geeft een signaal af over hoe de zorg georganiseerd is en/of wordt. Wanneer de zorg ondersteund wordt op basis van wensen(vorm/inhoud, tijd, plaats, persoon) van cliënten worden twee vliegen in één klap geslagen. De cliënt behoudt zijn eigen regie (wat staat voor het organiseren van het eigen leven met als doel een goed leven in eigen ogen te kunnen en mogen leven. hij/zij wordt ondersteund op onderdelen van welzijn en zorg door derden om hiermee zo min mogelijk in het eigen leven 'gestoord' te worden. De medewerker behoudt werkplezier en voldoening door de juiste zorg op het juiste moment te leveren.
Werkdruk vertegenwoordigt de vraag: 'Doen wij als medewerkers de juiste dingen'. Ofwel 'work smarter, not harder': http://bit.ly/1ce01nv. Doelmatig, effectief en efficiënt werken begint bij de goede dingen doen, om aansluitend de dingen goed te doen, en te onderzoeken wat kan worden verbeterd(PDCA cyclus), en/of uit het primaire proces te verwijderen.
Vraaggestuurde zorg kan worden bereikt door Ondersteuning Eigen Regievoering cliënt in samenspel met zijn sociale netwerk (mantelzorg, professional, vrijwilliger, andere betaalde kracht). Dit leidt tot verhoogde productiviteit tegen gelijkblijvende kosten met als resultaat: tevreden klanten (aantoonbaar verbetering kwaliteit van leven) en tevreden/betrokken zorgmedewerkers.