Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Tijd voor zorg

Hoe coach je teams bij tijdsdruk?

'Bij ons is het in de organisatie altijd druk. We hebben nooit meer ergens tijd voor. Je kunt het ook niet rustig hebben. Dat is not done.'

De manier waarop organisaties met tijd omgaan, wordt bepaald door de cultuur.  In elke organisatie bestaan ongeschreven regels over hoe je met je tijd omgaat. In sommige organisaties is er weinig controle en veel vrijheid om zelf je werkdag in te delen. In andere instellingen wordt scherp toegezien op tijdverspilling. Of moet elke minuut geregistreerd worden. Dit heeft invloed op de tijdsbeleving en de ervaren tijdsdruk.

Digitale checklist voor coaches

Hoe ga jij om met tijdsdruk in het team? Met behulp van deze digitale checklist kun je nagaan hoe je zelf als coach of leidinggevende je team ondersteunt bij het hanteren van tijdsdruk.
Digitale checklist voor coaches en leiding op website van Artemea.

Stijl van leidinggeven

De leidinggevende heeft vaak een voorbeeldfunctie voor de manier waarop medewerkers met tijd omgaan. Als de leidinggevende moeite heeft om tijd te nemen voor een gesprek, werkt dat door op de werkvloer. Managers en leidinggevenden kunnen bewust hun eigen tijdstijl inzetten. Bijvoorbeeld door wel of niet aanwezig of beschikbaar te zijn. Verder kunnen zij gericht het team coachen om effectief met tijd om te gaan. 
Artemea biedt een train-de-trainerprogramma aan 'Zorg, een kwestie van tijd' voor leidinggevenden en coaches om teams te ondersteunen bij het goed omgaan met tijd in de zorg.

Lees meer over het train-de-trainerprogramma Zorg, een kwestie van tijd op de website van Artemea.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.