Naar hoofdinhoud Naar footer

Voorlichting valpreventie

Gepubliceerd op: 18-03-2024

Het voorkomen van vallen is het beste. Ga het gesprek aan over valrisico's. Door voorlichting te geven kun je ouderen informeren over de mogelijke risico’s en welke preventieve stappen zij kunnen nemen.

Diverse organisaties ontwikkelden voorlichtingsmaterialen om ouderen voor te lichten over de risico's van vallen en wat ze daaraan zelf kunnen doen.

Voorlichtingsmaterialen VeiligheidNL

VeiligheidNL ontwikkelt voorlichtingsmaterialen over valpreventie waarmee voorlichting kan worden gegeven over het voorkomen van ongevallen bij ouderen. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegen en het trainen van spierkracht en evenwicht, de kans op een val verkleint. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen om vanuit uw organisatie aandacht te besteden aan het voorkomen van (val)incidenten zowel in de dagelijkse activiteiten als in het beleid. Op de website van VeiligheidNL staan checklijsten, handboeken, nieuwsbrieven, promotiematerialen, trainingen en voorlichtingsmateriaal.

Materialen: vallen en medicatiegebruik

Medicatiegebruik kan van invloed zijn op het valrisico. Op de website van IVM staan materialen over vallen en medicatiegebruik. Een module gericht op het signaleren van valrisico en medicatie, een presentatie en materialen voor een multidisciplinair overleg over vallen, medicatiegebruik en valpreventie. De doelgroep: artsen en apothekers, maar ook relevant voor zorgmedewerkers.

Lees meer

Agenda

Er zijn geen agenda-items gevonden