Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Intimiteit en seksualiteit

Voorlichting: seksualiteit bij ouderen

Wat speelt er in de oudere levensfase op het gebied van intimiteit en seksualiteit? De voorlichtingsmaterialen op deze pagina gaan in op aspecten als seksuele problemen, verschil in verlangen, invloed van ziektes en grensoverschrijdend gedrag. 

Seks als je ouder wordt

De brochure van kenniscentrum Rutgers Seks als je ouder wordt geeft inzicht in de veranderingen in het seksuele leven, welke seksuele problemen er kunnen ontstaan en wat daar aan te doen is. Ook wordt de invloed van ziekte besproken. En waar mensen  terecht kunnen voor professionele hulp. De brochure Seks als je ouder wordt (pdf).

Seks en de vierde levensfase

Op de site Seks in de praktijk van kenniscentrum Rutgers is er een pagina over de vierde levensfase in de seksuele levensloop (75 jaar en ouder). De seksuele levensloop Vierde levensfase 

Brochures over de invloed van ziektes

  • Diabetes kan een grote invloed hebben op seksualiteit. Deze brochure gaat over de seksuele problemen die daardoor kunnen ontstaan en wat daaraan te doen is. Brochure Diabetes en seksualiteit op website van Rutgers.
  • Astma of COPD en seksualiteit. Astma en COPD kunnen invloed hebben op het seksuele leven, zoals minder zin hebben, opwindingsproblemen en erectieproblemen. Dat kan door de ziekte zelf komen, maar ook door de medicijnen of de manier waarop men ermee omgaat. Brochure Astma, COPD en seksualiteit op de website van Rutgers.
  • Seksualiteit en een chronische ziekte. Deze brochure is voor mensen met een chronische ziekte en hun partner, die meer willen weten over de mogelijke invloed van een chronische ziekte op hun seksuele leven. Brochure Seksualiteit en een chronische ziekte (pdf).
  • Hart- en vaataandoeningen en seksualiteit. Mensen met hart- en vaataandoeningen kunnen last hebben van hartkloppingen, pijn op de borst en benauwdheid tijdens het vrijen. Vrouwen kunnen na een hartoperatie last hebben van blijvende klachten aan hun operatiewond, zoals pijn uitstralend naar de borsten en een verminderde gevoeligheid van de borstkas. Brochure Hart en vaataandoeningen en seksualiteit op de website van Rutgers.
  • Parkinson en seksualiteit. Parkinson kan op verschillende manieren invloed hebben op seksualiteit, zoals minder zin in seks, pijn bij het vrijen en orgasmeproblemen. Lees meer over Parkinson en seksualiteit op de website van Rutgers.
  • Meer informatie over de invloed van aandoeningen en ziekten op de website van kenniscentrum Rutgers, op de pagina ziekten en lichamelijke ongemakken van Rutgers.
  • Alle brochures zijn ook op papier te verkrijgen voor 50 cent per stuk, via de webshop van Rutgers.
Ook op de website van Sick and Sex is informatie te vinden op het gebied van seksualiteit, intimiteit en de relatie met ziekten. Zie de website Sick and Sex.

Lees meer over de invloed van ziektes op seksualiteit op deze pagina. 

Brochure over seksueel grensoverschrijdend gedrag

In de brochure staat wat de inspectie als seksueel grensoverschrijdend gedrag beschouwt. Ook wordt er ingegaan op belangrijke wetten, richtlijnen en beroepscodes. De brochure geeft zorgaanbieders handvatten voor het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De brochure ‘Het mag niet, het mag nooit’  van IGJ.

Lees meer op Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.