Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Intimiteit en seksualiteit

Video’s intimiteit en seksualiteit bij ouderen

Je vindt hier een verzameling video's over intimiteit en seksualiteit bij ouderen. Je kunt deze video's ook gebruiken om het onderwerp binnen het team bespreekbaar te maken.

Inspiratiesessie voor intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg

In deze inspiratiesessie vertelt Noëlle Sant, kennismanager bij Vilans en accounthouder bij Zorg voor Beter, jullie meer over intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg. Zij toetst onder andere jullie kennis met een quiz en deelt kennis hoe je intimiteit en seksualiteit bespreekbaar kunt maken.

4 filmpjes met handleiding

Deze 4 filmpjes kunnen medewerkers laten zien hoe je het thema intimiteit en seksualiteit kunt bepreken en daarover reflecteren. Van elk filmpje bestaat een variant waarbij de reflectie van de zorgverlener op het gesprek wordt getoond. Bekijk de filmpjes op Youtube.

Handleiding bij filmpjes

Je kunt tijdens een teamoverleg een filmpje bekijken en dit daarna bespreken. De filmpjes zijn ook te gebruiken op familieavonden of tijdens georganiseerde trainingen over het thema intimiteit en seksualiteit. In de handleiding vind je kijkvragen, verdiepingsvragen en stellingen. 

‘Van binnen ben ik gewoon nog een wilde meid’

Dit korte filmpje van Rutgers begint met een aantal uitspraken over seksualiteit van pittige ouderen. Het belang van het bespreekbaar maken van intimiteit en seksualiteit wordt onderstreept. Duur: 2 minuten.

https://www.youtube.com/watch?v=FzAcWzDmogw

De sekskoffer van Archipel

Video van het YouTube-kanaal STEUN en toeverlaat, dat de veelzijdigheid van de zorg laat zien. In deze video gaat het over seksualiteit van ouderen. Psycholoog en seksuoloog Riët Daniël wordt geïnterviewd en er is aandacht voor de Sekskoffer van zorggroep Archipel. Duur: 3 minuten.

https://youtu.be/rqsGmkGQPxA

Tips voor het verpleeghuis

Interview met Henry Mostert, expert en coach bij Vilans, over hoe in de langdurige zorg het onderwerp intimiteit en seksualiteit ruimte te geven. Hij geeft verschillende tips: Neem de tijd, verminder gespreksverlegenheid, zorg voor privacy en zoek bij probleemgedrag naar mogelijke oorzaken van dit gedrag. Duur: 1.08 minuut

https://youtu.be/9k9340hb500

Vlog Waardigheid en trots

Vlog waarin Noëlle Sant van Vilans de belangrijkste dingen samenvat wat zorgmedewerkers moeten weten als het gaat om intimiteit en seksualiteit. Waar begint het mee? Met je eigen normen en waarden! Denk jij dat tachtigers nog een seksleven hebben?

https://youtu.be/Xn0rfFOeaWk

Bekijk ook dit filmpje waarin Noëlle Sant uitlegt hoe je seksualiteit bespreekbaar maakt.

https://www.youtube.com/watch?v=pECaYsnpC6w

Intimiteit  en dementie in het verpleeghuis

In deze video geeft Tineke Roelofs een samenvatting van haar onderzoek uit 2018 'Liefde is alles'. Duur: bijna 4 minuten. Lees meer over het onderzoek van Tineke Roelofs op Dementie en seksualiteit en op Tips voor de organisatie.

https://youtu.be/9SyQRLvnbUw

College Universiteit van Nederland

Waarom is het belangrijk dat je ook op latere leeftijd intimiteit ervaart? In dit college van de Universiteit van Nederland legt Tineke Roelofs dit uit. Roelofs is psycholoog en is gepromoveerd op onderzoek naar dementie, intimiteit en seksualiteit aan de Universiteit van Tilburg (2018). Duur: 20 minuten.

https://youtu.be/1vntzr_X1ew

Reportage over duobed

Reportage van 1Vandaag over het duobed dat verpleeghuis Oudshoorn in Alphen aan den Rijn introduceerde. Door dit slimme aanklikbed kunnen partners weer lekker bij elkaar slapen, zonder kier of hoogteverschil. Bekijk de reportage van 1Vandaag (24 oktober 2017).

Lees meer over het duobed bij Hulpmiddelen.

Hotel Sophie

Ouderen en seksualiteit (5 oktober 2017). Presentatrice Sophie Hilbrand ontvangt gasten in haar hotel om te praten over seksualiteit anno 2017. Deze aflevering gaat over ouderen en seksualiteit. Ouderen vertellen over hun seksuele ervaringen, Maxim Hartman komt langs, maar ook een dienstverlener in seksueel lichaamswerk’ die in verpleeghuizen werkt, vertelt over haar werk. Duur: 43 minuten.
Deze aflevering over Ouderen en seksualiteit is te bekijken op de site van NPO.

Familie aan het woord in Forgotten love

Forgotten love: Sex, Intimacy and dementia in care homes’ (2014). Uitzending van Channel 4 News over de gevolgen van dementie op de liefde en relaties. Met name de worstelingen van kinderen en andere familieleden met keuzes van de dementerende ouderen komen hierin aan bod. Duur: 9 minuten. Engelstalig.

https://vimeo.com/112341423

70+'ersvertellen over hun seks- en liefdesleven

’69 Liefde, seks, senior (2014). Verschillende 70+'ers geven een inkijk in hun seks- en liefdesleven in deze VPRO documentaire. Duur: 1 uur en 28 minuten.


Teun praat over liefde

Vlogger Teun praat met ouderen over de liefde en gelukkig zijn.

https://youtu.be/EXHIIy530qg

https://youtu.be/9frh4dFG-nI

Lees meer op Zorg voor Beter

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.