Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn
Samenwerken in de wijk

Versterk het netwerk van je cliënt

Voor thuis wonende ouderen is een sociaal netwerk erg belangrijk. Het verbetert de kwaliteit van zorg én kwaliteit van leven en voorkomt overbelasting van mantelzorgers. Wat kun je doen om het netwerk van je cliënt te betrekken en te versterken? Op deze pagina vind je hulpmiddelen en tips.

Digitale tool ‘Wie is wie’?

Tool netwerk ouderenWie spelen allemaal een rol in de zorg voor jouw cliënt? Met de digitale tool 'Wie is wie' van BeterOud maak je snel een handig overzicht van naasten van je cliënt en zijn zorgverleners. Bekijk een ingevuld voorbeeld van de tool Wie is wie (jpg). 

Zo wordt het makkelijker om elkaar te vinden, verbindingen te leggen en het netwerk van de cliënt te versterken. Vul de tool in, print hem en hang hem op, bijvoorbeeld op een prikbord. Het invullen is eenmalig, de gegevens worden niet opgeslagen of gedeeld. Je kunt ook een lege 'Wie is wie uit' printen en invullen met pen.

Maak een eigen ‘Wie is Wie' via een online tool op BeterOud
Print een papieren versie van 'Wie is wie' en vul hem in (pdf)

Ecogram

ecogram sociaal netwerkIn een ecogram zie je in één oogopslag de omvang en de kwaliteit van het sociale netwerk van een cliënt: familie, vrienden, medebewoners, kennissen en collega’s. Ook staan er praktische contacten bij, zoals artsen, de fysiotherapeut, huishoudelijke of verzorgende medewerkers of activiteitenbegeleiders. Bekijk een ingevuld voorbeeld van een ecogram (jpg). 

In het hart van het ecogram staat een cirkel met de naam van de cliënt. Rondom deze cirkel staan kleinere cirkels met de namen van de contacten van de cliënt. Een letter geeft aan wat de aard is van de relatie tussen de cliënt en de persoon uit zijn sociale netwerk:

 • Praktische steun (p)
 • Gezelschap (g)
 • Advies en uitwisseling informatie (a)
 • Emotionele steun (e)

Wil je zelf een ecogram maken?

MantelScan

De MantelScan is een (papieren) instrument voor professionals om samen met zorgvragers en hun naasten hun  zorgnetwerk in kaart te brengen. De MantelScan besteedt aan de hand van vragenlijsten aandacht aan de kracht en risico’s van het netwerk. 

Download de Mantelscan en vul hem in! (pdf, 2012) 
Download de handreiking bij de Mantelscan (pdf, 2012)

44 instrumenten voor netwerkversterking

Aan de slag met sociale netwerkenNetwerkgericht werken kan op vele manieren. De (digitale) publicatie 'Aan de slag met sociale netwerken'  van Vilans, ActiZ en Movisie helpt je op weg en maakt je wegwijs in de 44 meest bekende instrumenten en methoden. Geschikt voor alle professionals in zorg en welzijn. 

De instrumenten en methoden zijn verdeeld over zeven actuele thema’s:

 • Netwerk in kaart brengen
 • Mantelzorg: betrekken en ondersteunen van mantelzorgers
 • Eenzaamheid: het netwerk versterken en uitbreiden, met speciale aandacht voor ouderen.
 • Wijkgericht: stimuleren van sociale netwerken in wijk, buurt of straat. 
 • Eigen kracht: wat mensen zelf kunnen doen om hun netwerk te versterken.
 • Samenredzaamheid: wat mensen samen met hun netwerk kunnen doen. 
 • Sociale media en websites: online activiteiten om aan het netwerk te werken.

Download de publicatie Aan de slag met sociale netwerken (pdf, 2014, laatst gecheckt 2021)

Webinar Netwerkversterking

Het webinar ‘Netwerkversterking’ (2015) gaat over het betrekken en versterken van een sociaal netwerk rond een cliënt. Maryse den Hollander en Ton van Elst, experts van Movisie belichten in dit webinar de kernprincipes van netwerkversterking en staan stil bij dilemma’s uit de praktijk. Ook bespreken ze instrumenten, tips en valkuilen. Het webinar duurt 45 minuten.

Bekijk het webinar:

https://www.youtube.com/watch?v=JG1SHwPKguU

Reageer op deze pagina

JOUW REACTIE
Wil je een link invoegen in de tekst? Zet de link tussen vierkante haken: [www.zorgvoorbeter.nl]Reacties

Rajee 14/1/2022

Heel interessant info. Zijn er specifieke tools of methode om het in kaart brengen van het sociale netwerk van migrant gezinnen?