Het gebruik van signaleringslijsten kan de bewustwording bevorderen, maar het gevaar bestaat dat medewerkers alleen de lijstjes afvinken en niet verder kijken. Terwijl juist bij risicosignalering medewerkers alle veranderingen moeten waarnemen, de juiste vragen moeten stellen en samen met de cliënt goede oplossingen moeten bedenken.
De werkplaats 'Risico en dan?' van Zorg voor Beter heeft een aantal tips op een rijtje gezet voor een goede risicosignalering en vervolgacties:
Tips voor zorgorganisaties
- Geef duidelijke uitleg aan de zorgmedewerkers waarom er in de organisatie aan risicosignalering wordt gedaan en dat het meer is dan alleen het invullen van een checklist twee keer per jaar.
- Bespreek het binnen het team, daarbij kun je ook deze video's over risicosignalering gebruiken.
- Besteed via de nieuwsbrief van de organisatie of via intranet aandacht aan veilige zorg voor de cliënt en aan risicosignalering.
- Bied de medewerkers handvatten voor het vervolg na het signaleren van een risico. Niet alleen de praktische zaken maar ook de balans tussen servicegerichtheid (de wens van de cliënt) en risicobeheersing. Zorg intern dat duidelijk is dat als iemand zich niet capabel voelt om bepaalde problemen op te lossen, wie je dan kunt inschakelen. Bijvoorbeeld: een mantelzorger signaleert, maar voelt zich niet bekwaam, neemt actie en schakelt verzorgende in, die ziet medische problemen en schakelt arts in.
- Richt de checklist op de cliënt of richt de vragen aan de cliënt, niet aan de zorgprofessional.
- Integreer de risicoscreening in de zorgkaart van de cliënt.