Hulpmiddelen voor zorgverleners
Hoe zorg je ervoor dat het proces van samen beslissen ook echt tot stand komt? Het stappenplan ‘Samen beslissen met kwetsbare ouderen’ beschrijft een gespreksmodel in 6 stappen. Het model is ontwikkeld voor verschillende disciplines in de ouderenzorg: huisartsen, praktijkondersteuners, verpleegkundigen, verzorgenden, ziekenhuisartsen en specialisten.

Toolbox samen beslissen voor afdelingen Geriatrie
De 'Toolbox samen beslissen met de TOPICS-SF' helpt afdelingen Geriatrie bij het invoeren van samen beslissen met ouderen met behulp van de vragenlijst TOPICS-SF. Deze vragenlijst geeft inzicht in verschillende levensdomeinen en de gezondheidssituatie van ouderen. De toolbox bevat een stappenplan, praktische hulpmiddelen, tips en voorbeelden.
De werkwijze is ontwikkeld in 5 ziekenhuizen, hun ervaringen vormen de basis voor de toolbox. Het invoeren van samen beslissen met TOPICS-SF in de ziekenhuizen en de ontwikkeling van de toolbox werden mogelijk gemaakt door subsidie van Zorginstituut Nederland. Hiervoor werkten Vilans, NVKG, de TOPICS-MDS werkgroep en seniorenorganisatie KBO-PCOB met elkaar samen.
Download de Toolbox samen beslissen met de TOPICS-SF (pdf, 2023)
Hulpmiddelen voor cliënten
De cliënt en de mantelzorger kunnen het gesprek met de zorgverlener alvast voorbereiden door na te denken over vragen als: Wat willen we bespreken? Hoe ziet onze dag eruit? Welk cijfer geven wij ons leven? De patiëntenfolder 'Samen beslissen met kwetsbare ouderen' is gratis te gebruiken. Of oefen met de oefendokter.