Toon zoekbalkToon menu

Kennisplein voor verpleging, verzorging, zorg thuis en eerste lijn

Hbov-stages wijkverpleegkundigen

De wijkverpleging is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Een nieuw opleidingsprofiel (Bachelor of Nursing 2020) dat vanaf september 2016 is ingegaan, moet verpleegkundigen hierop voorbereiden. Het is een uitdaging om stages voor aankomend wijkverpleegkundigen goed aan te laten sluiten op de vernieuwde rol(len) en inhoudelijke taken.

De werkplaats 'Kwaliteit hbo-v stages in de wijkverpleging' van Zorg voor Beter heeft handige hulpmiddelen ontwikkeld om zicht te krijgen op het nieuwe opleidingsprofiel en om de kwaliteit van hbo-v stages in de wijkverpleging te verbeteren.

Wijkstagewijzer voor het 1e en 2e jaar van de hbo-v

Het is nog niet makkelijk om de hbo-v stages in de wijkverpleging goed aan te laten sluiten op het nieuwe opleidingsprofiel 'Bachelor of Nursing 2020'. Dat geldt ook voor de oriëntaties en stages in het eerste en tweede jaar van de hbo-v. Juist die studiejaren waarin het zo belangrijk is studenten te enthousiasmeren voor, en kennis te laten maken met, een reëel beeld van het werk van de wijkverpleegkundige. De wijkstagewijzer biedt inspiratie en handvatten voor werkbegeleiders en docenten om aantrekkelijke stages en een krachtige leeromgeving te organiseren.

Lotte en Els op pad met het nieuwe opleidingsprofiel

Dit informatieve filmpje helpt werkbegeleiders van hbo-v stagiair(e)s in de wijk wegwijs te worden in het nieuwe opleidingsprofiel. Het geeft uitleg over Bachelor of Nursing 2020 en de vertaling daarvan naar de praktijk van de wijkverpleging.

https://vimeo.com/191443990

Het opleidingsprofiel in de wijkverpleging

Het is een uitdaging om in de stages voor aankomend wijkverpleegkundigen goed aan te sluiten op de vernieuwde rol(len) en inhoudelijke taken. Rollen en competenties van verpleegkundigen worden beschreven aan de hand van de zeven CanMEDS-rollen. De waaier 'Het opleidingsprofiel in de wijkverpleging' geeft werkbegeleiders van hbo-v stagiair(e)s een handig overzicht van de competenties en kernbegrippen die onder de verschillende CanMEDS-rollen vallen. Daarnaast geeft de waaier tips om stage-activiteiten aan te laten sluiten bij de verschillende rollen. De waaier is helaas niet meer via ActiZ te bestellen en alleen nog maar als pdf verkrijgbaar. Waaier opleidingsprofiel wijkverpleging

CanMEDS-rollen in de veranderde wijkverpleging

De wijkverpleging is in beweging. Veranderingen zijn groot en vragen veel van wijkverpleegkundigen. De handreiking 'CanMEDS-rollen in de veranderde wijkverpleging' biedt, per CanMEDS-rol, voorbeelden van stageactiviteiten die aansluiten bij actuele thema’s die spelen in de wijkverpleging.

Meer aandacht voor wijkverpleging in hbo-v’s

In 2016 begonnen studenten aan het nieuwe opleidingsprofiel Bachelor of Nursing 2020. Daarin is een prominente plek ingeruimd voor de wijkverpleging en de competenties die daarbij horen, zoals het bevorderen van zelfmanagement en samenwerken met mantelzorgers. Hogescholen konden zelf de manier waarop invullen.

Bekijk het rapport 'Aandacht voor de wijk in de opleidingen hbo-verpleegkunde: inventarisatie van interventies' (pdf, jan. 2018)

Kiezen meer studenten nu voor de wijkverpleging?

Ongeveer de helft van de hogescholen ziet dat studenten meer interesse tonen voor wijkverpleegkunde. Studenten kiezen ook vaker voor een wijkstage. Toch willen de meeste studenten het liefst in het ziekenhuis werken en daarnaast komen de eerste studenten die met dit nieuwe profiel afstuderen pas over tweeënhalf jaar op de arbeidsmarkt.

Meer informatie

Lees meer bij het thema 'Vernieuwend zorgen' over de verschillende projecten om meer hbo'ers in de zorg op te leiden

Vragen over verbeteren hbo-v stages?

Deze producten zijn gemaakt door de werkplaats ‘Kwaliteit hbo-v stages in de wijkverpleging’. Heb je vragen, neem gerust contact met één van ons op.

Reageer op deze pagina

Wil je reageren op Zorg voor Beter? Lees dan eerst de spelregels door.Reacties

David Plas 10/12/2020

Beste allemaal,

Ik zat met dezelfde vraag als jullie. Contact met zorg voor beter en ActiZ wees helaas uit dat de waaiers niet meer te leveren zijn. Ze zijn alleen in PDF te downloaden.

Groetjes!


Jalloh 28/11/2020

Zijn er nog waaiers van de canmeds rollen. Ik zou er graag een willen!


Maaike vernruggen 20/11/2020

Hoi,
Zijn er nog waaiers van de canmeds rollen. Ik zou er graag een willen!
Groetjes Maaike


Dorien 3/11/2020

Hoi!
Zijn die waaiers Canmedsrollen nog te verkrijgen? Ik zou er graag nog 2 willen. Want ze zijn erg handig.

groetjes Dorien
ll vpk niv 4.